32. muzički biennale zagreb | 2023.

Muzički biennale Zagreb 2023 – upoznajte glazbu budućnosti na najvažnijem festivalu suvremene glazbe koji se održava 32. put

32. izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. godine. Ovaj će festival još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica. Tako ćemo moći čuti od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe pa sve do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe.

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb najaktivniji i najvažniji je festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Za razliku od uobičajene festivalske teme, ovogodišnje izdanje svojim manifestom zagovara principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Na taj se način festival suočava s izazovima suvremenog svijeta, poput klimatske krize, političke nestabilnosti i društvene netolerancije, stavljajući naglasak na važnost i transformativnu snagu umjetnosti u suvremenom svijetu.

On potiče znatiželju za novo i neočekivano, otvara prostor za dijalog i kritiku te povezuje autore, izvođače i publiku. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od 50 programa na desetak zagrebačkih lokacija, koji će pokušati obuhvatiti sva lica suvremenosti – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa. U programu će biti predstavljeno preko 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica te skladatelja. A time MBZ ostaje festival koji sustavno podržava suvremeno glazbeno stvaralaštvo i nastanak novih djela.

Muzički biennale Zagreb slavlje je hrvatske autorske glazbe

Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar HRT-a na čijem će se koncertu izvoditi skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila. Time se nastavlja suradnja između MBZ-a i Simfonijskog orkestra HRT-a. Prvi dan festivala obilježit će i jedinstveni ansambl Zeitkratzer svojim eklektičnim glazbenim rukopisom. Zagrebačkoj publici predstavit će se u Pogonu Jedinstvo programom koji spaja naizgled nespojivo. A to je skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk, inovatora i pionira elektroničke glazbe i novog zvuka. Festival će ponovno ugostiti i alžirsko-iransku dirigenticu s hamburškom adresom Yaldu Zamani. Podsjetimo, ona je umjetnica posebno posvećena izvođenju suvremene glazbe, a koja će ravnati Zagrebačkom filharmonijom.

32. Muzički biennale Zagreb, točnije njegov festivalski program, završit će najiščekivanijim glazbeno-scenskim djelom ove godine. Izvest će se opera Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera je u režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.

Ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart izvest će program BALKAN AFFAIRS

U sklopu ovog programa će se praizvesti šest skladbi propulzivnih domaćih i regionalnih skladateljica te skladatelja naručenih za ovogodišnje izdanje. Dodajmo da su autori Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik i Helena Skljarov. Umjetnice su to i umjetnici koji glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja. A skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata.

Program Muzičkog biennala Zagreb 2023 bit će dostupan publici po pristupačnim cijenama ulaznica, uz brojne besplatne programe. Cjelokupni program, festivalski proglas te više o članovima programskog tima možete pročitati na službenim stranicama Muzičkog biennala Zagreb na adresi mbz.hr.

VIDEO: MBZ priče

Tagged