zagrebačke gornjogradske coprnice / 2021.

Marija Jurić Zagorka ima 148. rođendan – coprnice igraju Iz Zagorkina pera

Jedna od najomiljenijih hrvatskih spisateljica Marija Jurić Zagorka 2. bi ožujka slavila 148. rođendan. U čast rođendana žene koja je vještice učinila junakinjama priče, Gornjogradske coprnice organiziraju izvedbu “Iz Zagorkina pera” u petak, 5. ožujka 2021. godine u 18 sati ulice Gornjeg grada.

Već više od stoljeća Zagorkina “Grička vještica” budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način.


Poput pravih nekromantica Gornjogradske coprnice u svojoj izvedbi oživljavaju trenutke u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale.

Pridružite im se u 5. ožujka u 19 sati kod Zagorkina kipa u Tkalčićevoj ulici i družite se sa Zagorkom i njenim likovima. Obavezna je prethodna najava jer je broj mjesta je ograničen, a rezervaciju možete napraviti na mrežnim stranicama na adresi zgc.hr.

Marija Jurić Zagorka

Marija Jurić Zagorka rodila se u mjestu Negovec kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873., a umrla u Zagrebu, 29. studenoga 1957. godine. Bila je hrvatska književnica i novinarka. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Jedno je vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena.

Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

Tagged