vladimira vuletić - udruga parkinson i mi - 2019

Manifestacija pod sloganom “Upoznaj svoj Parkinson” održat će se na Cvjetnom trgu uz tulipane, ples i ping-pong

Pod sloganom “Upoznaj svoj Parkinson”, 11. travnja 2019. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati, uz tulipane, ping-pong, ples i kiparsku radionicu bit će obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Organizator manifestacije udruga Parkinson i mi sloganom ovogodišnje akcije Upoznaj svoj Parkinson najavljuje projekt genetske analize ove progresivne neurodegenerativne bolesti u Hrvatskoj.

To je pionirski pothvat od nacionalnog značenja (odobren od Sveučilišta u Rijeci), jer će upravo ti podaci pomoći utvrđivanju gena čije mutacije uzrokuju Parkinsonovu bolest u hrvatskoj populaciji, što bi bila osnova buduće personalizirane precizne medicine kod ovih bolesnika (obrade i liječenja).


Paraleno s genetskim faktorima istražit će se i u kojoj mjeri su ispitanici bili izloženi rizičnim okolišnim faktorima (poput pesticida, metala, bunarske vode…) za koje se također smatra da uz genetske čimbenike pridonose razvoju Parkinsonove bolesti.

Genetsko istraživanje je značajno da identificiramo koja populacija ima i koji su prisutni genomski snažni faktori kako bi prilagodili individualno vođenje bolesnika s Parkinsonovom bolesti. Danas znamo da neki genski oblici Parkisnonove bolesti počinju ranije, neki kasnije, neki brzo progrediraju, kod nekih je bolji terapijski odgovor na jedne kod drugih na druge lijekove, kod nekih sa značajnim komplikacijama liječenja, a kod nekih bez ili s malim komplikacijama, a nova nada je da kod nekih oblika supstitucijskom terapijom enzima ili proteina doprinijeti boljem liječenju.

Sve to čini personaliziranu medicinu zahvaljujući farmakogenetici, a koja je budućnost vođenja bolesnika s Parkinsonovom bolesti. Znanstvenici isto tako vjeruju da će genetsko testiranje u budućnosti pomoći usporavanju i zaustavljanju progesije Parkinsonove bolesti, čija je učestalost prema recentnim međunarodnim istraživanjima do 2016. godine globalno porasla za 22 posto. U Hrvatskoj od Parkinsona boluje više od 14.500 građana.

Akademija likovnih umjetnosti održat će kiparsku radionicu za oboljele

Uz medicinsku terapiju dokazano je kako na usporavanje bolesti blagotvorno djeluju različite aktivnosti poput ping-ponga, plesa i raznih oblika art terapije, koje iz godine u godinu na svojim manifestacijama udruga Parkinson i mi promovira u suradnji s partnerima Hrvatskim stolnoteniskim savezom i Plesnim centrom Fredi.

Ove godine ostvaren je i partnerski odnos s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU) pa će po prvi puta 11. travnja na Cvjetnom trgu biti organizirana i mini kiparska radionica. Cilj je motivirati oboljele da uz pomoć kiparskog modeliranja jačaju svoju motoriku i otpuste stres.

“Kod oboljelih od Parkinsonove bolesti primijećeno je da redukcija stresa uslijed slikanja, kiparenja i modelarstva… dovodi do smanjenja simptoma tremora i ukočenosti mišića. Osim toga, vidni i taktilni podražaji koje izaziva kiparstvo mogu pridonijeti aktivaciji zrcalnih neurona i tako potaknuti mehanizam neuroplastičnosti mozga sa svrhom oporavka moždanih funkcija”, rekla je dr. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge Parkinson i mi.

Bolest, uz karakteristične probleme s motorikom (tremor) i ukočenošću mišića, kod oboljelih izaziva i tjeskobu, depresiju te demenciju. Stoga se prilikom obilježavanja važnih datuma vezanih za Parkinsonovu bolest Udruga trudi popularizirati terapije i aktivnosti koje pomažu oboljelima.

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti završit će informativno – edukativnim predavanjima u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) sa temema:

  • Rehabilitacija vrtoglavice (Zlata Lapaš, bacc. physioth)
  • Emocija i Parkinsonova bolest (doc. dr. sc. Ana Havelka – Meštrović, prof. psiholog)
  • Govor, glas i gutanje kod osoba s Parkinsonovom bolesti (doc. dr. sc Zdravko Kolundžić, prof. logoped)
  • Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti (prof. dr. sc. Darko Chudy, neurokirurg)
  • Novi projekti i novosti kod Parkinsonove bolesti (doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, spec. neurolog, predsjednica Udruge Parkinson i mi)

Tagged