mali zagreb I 2022.

Mali Zagreb 2022 – umjetnički projekt minijaturnih instalacija inspiriran obrtima i njihovim radnjama

Sve do 30. rujna 2022. godine u Zagrebu vas očekuje Mali Zagreb, umjetnički projekt minijaturnih instalacija. A cijeli projekt je ove godine inspiriran obrtima i njihovim radnjama. Na četrnaest gradskih lokacija čekaju vas podsjetnici na vrijeme kada su mnogo više nego danas vrijedne ruke obrtnika izrađivale predmete uporabne, nerijetko i umjetničke vrijednosti ili pak svojim znanjima i umijećem građanima olakšavali svakodnevni život.


Urari, postolari, krojači, slastičari, kišobranari… Svi oni su svoju egzistenciju vrijedno gradili na uslugama stanovnicima grada. ALi i svaki je imao želju da bude nečim drugačiji i bolji od drugih. Ta se raznovrsnost i specifičnost, koja se mijenjala i razvijala tijekom godina, odražavala i na vanjskom i unutarnjem uređenju prostora koji vas sada u minijaturnom obliku očekuju na brojnim zagrebačkim lokacijama. Ovaj je projekt i svojevrsno priznanje obiteljskoj tradiciji i obrtima koji su upornošću i vizijom svojih vlasnika rasli i razvijali se, a mnogi obrtnici nastavili su raditi u generacijskom nizu sve do današnjih dana.

U šetnji zagrebačkim ulicama naći ćete minijature znamenitosti – pred vama se otvara grad u gradu – Mali Zagreb

Projekt Mali Zagreb održava se drugu godinu za redom, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba. Mapa sa svim lokacijama minijaturnih instalacija Mali Zagreb dostupna je u Centrima za posjetitelje. No, možete je naći i na internetskim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba ili na mrežnim stranicama na adresi malizagreb.com.

Mali Zagreb je projekt koji nam je odmah svima prirastao srcu. On predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane, ali i sve goste. Veseli me da imamo prilike ponovo potražiti i razgledati prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću umjetnički projekt Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda”, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Tagged