matija dedić - jazz.hr - 2020

Koncert Matija Dedić Jazz.hr Quintet rasprodan – gledajte ga live streamom

Sjajni Matija Dedić Jazz.hr Quintet, u kojem uz Matiju sviraju vrhunski hrvatski jazzisti, nastupit će 9. studenog 2020. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih, a koncert je već rasprodan!

Srećom za svu publiku koja želi pratiti ovaj nastup, koncert će biti dostupan i putem live streaminga na društvenim mrežama Hrvatskog društva skladatelja i Jazz.hr-a.

Matija Dedić, koji je 2019. godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik nagrade Miroslav Sedak Benčić Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio dvadesetak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima.

Matija je dobitnik više od trideset nagrada Porin, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik doprinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.

Live stream koncerta bit će dostupan preko Facebook stranice Jazz.hr na adresi facebook.com/jazzhrvatska/.

Matija Dedić je od samog početka vlastita djela dokumentirao na albumima

Najprije s matičnim sastavima Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band, a potom i s vlastitim sastavima ili solo. Samo na albumima koje je snimio kao vođa sastava ili solo dokumentirao je izvedbe osamdesetak vlastitih skladbi. Osim za vlastite skupine sklada za televiziju i kazalište.

Osim s vlastitim sastavima Dedić je svoja djela, u vlastitim ili aranžmanima Silvija Glojnarića, izvodio s Jazz orkestrom HRT-a, što je dokumentirano na CD-u Family, nazvanom prema njegovoj skladbi. Svirao je i s uglednim svjetskim jazz glazbenicima, a mnogi od njih su zajedno s njim izvodili njegove skladbe. Neke od tih izvedbi dokumentirane su na Dedićevim albumima, uglavnom objavljenima za strane diskografske kuće.

Koncertom na Jazz.hr-u Matija Dedić će nas podsjetiti na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu

Također, prisjetit će se i suradnje sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta. Osim Dedića i Nestorovića, Jazz.hr Quintet čine i drugi poznati hrvatski jazz glazbenici – bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Zvonimir Šestak te trubač Davor Križić.

Osim koncerta, u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih publika će imati priliku na dan koncerta pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Organizator koncerata je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -