izložba "zapisano u genima" 2019

Izložba “Zapisano u genima” – kompariranje poznatih likovnih obiteljskih parova

Ciklus “Zapisano u genima” je zamišljen kao kompariranje kroz direktno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom. Kroz samostalne izložbe predstvljena su četiri umjetnička para, a sada ih se predstavlja zajedničkom izložbom i promocijom kataloga. Prilika je to da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja za sve krivi naše gene. Jer ona kaže: talent je zapisan u genima.


Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Kolika je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog zanimanja tj. umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom koji nije samo zanimanje, već i način života? Koliki su svjesni odmaci pa čak i otpori i želje da se nasljednici ne poistovjećuju s poznatim roditeljima?

Izložbe će biti i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju i da neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.

Izložbenim ciklusom Zapisano u genima predstavljaju se umjetničke dvojce – oca Ivu Friščića i sina Danka Friščića, oca Alberta Kinerta i kćer Nadu Žiljak, oca Valerija Michielia i kćer Leilu Michieli Vojvoda, odnosno oca Rudolfa Labaša i kćer Luciu Labaš.

Otvaranje izložbe će se održati u Kuriji Zagrebačkog Kaptola Muzeja Prigorja u Sesvetama (Trg Dragutina Domjanića 5) 27. studenog 2019. godine s otvorenjem u 19 sati, a možete je pogledati do 15. prosinca.

Izložba je realizirana i novčanom potporom Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. U galeriji Farof u Vugrovcu umjetnici su pojedinačno predstavljani tijekom godine, a objedinjeni su zajedničkom skupnom izložbom u Muzeju Prigorja.

Djela naših iznimnih hrvatskih umjetnika, slikara Ive Friščića, Alberta Kinerta, Rudolfa Labaša i kipara Valerija Michielia osobno su odabrale njihove kćeri, odnosno sin, jer se i nalaze u njihovim privatnim kolekcijama i rijetko se imaju prilike vidjeti. Kvalitetom, nimalo na zaostajući za njima, Danko Friščić, Nada Žiljak, Lucia Labaš i Leila Michieli uspješno likovno odgovaraju na ovaj roditeljski izazov.

Kustosica izložbe je Sanda Stanaćev Bajzek.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged