sveučilišna bolnica zagreb blato - maketa - 2020

Izložba “U osnivanju u likvidaciji” o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Zagrebu održava se u MSU-u

Izložba “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI” o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb prikaz je dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv MONTAŽSTROJ prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta “NEDOVRŠENO”. U njemu sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva… Riječ je o bolnici koja je, po složenosti, opsegu i načinu izvođenja, bila i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske. Sredstva za izgradnju prikupljana su deset godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine.

Kamen temeljac “bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru”, postavljen je 11. svibnja 1985. godine, a povodom obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom. 35 godina kasnije, na isti dan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju.Izložba se sastoji od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala, te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. godine do početka procesa likvidacije u lipnju 1995. Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu koja je važna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je njeno drugo predstavljanje javnosti nakon što je bila izložena u Gradskoj skupštini prije početka izgradnje.

Izložba U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije kroz primjer napuštene i zaboravljene bolnice u Blatu čija sudbina i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. anagžirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana globalnom pandemijom korona virusa i serijom potresa nakon 22. ožujka 2020. u Zagrebu tijekom kojeg su teško oštećene i zagrebačke bolnice.

Izložba se otvara 11. svibnja 2020. u 19 sati, a otvorenje će biti u skladu sa posebnim okolnostima uvjetovanim korona virusom, prilagođeno za manji broj ljudi.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -