spomenik većeslav holjevac, zagreb / ožujak 2012.

Izložba u MSU galeriji “Većeslav Holjevac, gradonačelnik Grada Zagreba”

Većeslav Holjevac, jedan od najvećih gradonačelnika Grada Zagreba, preminuo je prije 50 godina. Povodom obilježavanja te obljetnice MSU galerija održava povijesnu izložbu. Cilj izložbe je prezentirati urbanističku viziju i arhitektonske dosege Zagreba Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. godine. Izložba se zove “Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. – Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi”.

Simbolički, uz pedesetu obljetnicu gradonačelnikove smrti, prikazuje se 50 tematskih, reprezentativnih primjera zagrebačkih urbanističko – arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih u Holjevčevu mandatu. Predstavljena su i tri ključna, strateška urbanistička dokumenta za razvoj Zagreba donesena u to vrijeme.


Eksponati uključuju građu iz obiteljske arhive Tatjane Holjevac, urbanističke dokumente, publikacije i filmove, fotografije te Holjevčeve memorabilije. Ova ostvaština do danas predstavlja neprocjenjiv doprinos graditeljskoj i kulturnoj baštini grada Zagreba.

Izložba donosi odabrane biografske podatke o Većeslavu Holjevcu. Javnosti najpoznatiji kao gradonačelnik Zagreba, Holjevac je također obnašao i niz drugih manje poznatih, ali značajnih i zanimljivih vojnih i političkih te rukovodećih funkcija.

Većeslav Holjevac se predstavio građoma velikog broja gradskih i nacionalnih institucija

Predmete su dali Muzeji suvremene umjetnosti, Grada Zagreba i Arhitekture HAZU. Tu su i Državna geodetska uprava, Državni arhiv u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Jadran film i Zagreb film. Urbanističko – arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt Ivan Mlinar, a biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu proveo je povjesničar Hrvoje Klasić.

Autori izložbe su Ivan Mlinar i Hrvoje Klasić. Izložbu Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. – Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi možete pogledati u MSU galeriji od 21. travnja do 20. svibnja 2021. godine. Podsjetimo, MSU galerija se nalazi u zgradu Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Više informacija o Većeslavu Holjevcu doznajte na Wikipediji.

Tagged