skulptura "krilati zov" / petar hranuelli / staklo / 2018

Izložba skulptura u staklu “Frozen Beauty – Zamrznuta ljepota” u Galeriji AMZ

Povodom kulturnog programa FOUR SEASONS of CZECH CULTURE, tri hrvatska umjetnika povezuju Hrvatsku i Češku te kulturu i umjetnost kroz skulpture u staklu. Izložbu “Frozen Beauty – Zamrznuta ljepota” možete pogledati u Galeriji AMZ (Galerija Arheološkog muzeja u ulici Pavla Hatza 6) od 12. do 23. studenog 2019. godine. Petar Hranuelli hrvatski je kipar koji već duži niz vremena radi skulpture upravo u češkom staklu te želi materijalom i načinom obrade povezati te dvije države. Ana Horvat akademska kiparica kroz svoje radove povezuje pivo i staklo, dva značajne proizvode po kojima je Češka poznata u svijetu. Kod izrade svojih radova koristi materijale i tehnike iz obiju zemalja.

Akademska kiparica Alana Kajfež radi skulpture torza u staklu inspirirane upravo izvorima vode iz grada Karlovy Vary (Carlsbad), skulpture ljudskih figura koje se u plitkom reljefu naziru ispod staklenih plašteva. Prozirnost vodenog slapa koji prekriva tijelo dočarava figuru zamrznutu u staklu.

O autorima izložbe “Frozen Beauty – Zamrznuta ljepota”

Ana Horvat rođena je 9. lipnja 1989. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završava 2008. na odsjeku za kiparski dizajn, iste godine upisuje konzervaciju i restauraciju umjetnina, smjer kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2015. godine stječe titulu magistra konzervacije i restauracije umjetnina, a godinu nakon upisuje diplomsku godinu kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

2017. godine stječe titulu magistra kiparstva. Sudjeluje na kiparskoj koloniji u Posedarju kao autor IX. postaje križnog puta koji je postavljen iznad grada. 2016. godine sudjeluje na projektu Urbani vrtovi, s njima slika u Samoboru, Velikoj Gorici i Stenjevcu. Autorica je murala u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić Gradu. Od 2004. godine sudjelovala je na preko 20 samostalnih i skupnih izložba u Hrvatskoj i inozemstvu, nekoliko likovnih radionica i kolonija. Osvojila je drugu generacijsku nagradu na natjecanju likovnih škola 2008. godine.

Alana Kajfež rođena je 21. veljače 1990. godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisuje Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Maturira 2008. godine kao kiparski dizajner. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje na trećoj godini dolazi u klasu profesora Stjepana Gračana na kiparskom odsjeku. Diplomira 2014. godine u klasi profesora Peruška Bogdanića na kiparskom odsjeku. Izlaže na više samostalnih i skupnih izložbi (Rovinj, Zagreb, Vinkovci i Lovinac) te je autorica javnih spomenika San koralja (Vrsar), Jack White (Zagreb), Medvjeđi ples (Lovinac) i X postaja (Posedarje).

Sudjeluje na više kiparskih i slikarskih radionica (Vrsar, Vinkovci, Našice, Lovinac, Rab i Zadar) te uređenju urbanih vrtova (Zagreb, Samobor i Velika Gorica). Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama (Zagreb, Našice, Zadar, Palmižana, Rab, Lovinac, Brčko). Autorica je nagrade Monok@ za Festival monodrame u Krapinskim Toplicama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Umjetnica se bavi skulpturom u raznim kiparskim tehnologijama i materijalima, posebice staklenom fuzijom.

Petar Hranuelli, rođen u Supetru (27. prosinca 1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na 53 samostalnih i 105 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među koje izdvajamo, otkupna nagrada Venere u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007.), 1. nagrada žirija za XXVI izložbu malog formata, Šabac (2017.) 1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodno bijenale akta Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora ( 2018.)…

O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Iva Körbler, Tonko Maroević, Ive Šimat Banov, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, … Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španjolska, Kalifornija, Čile, Švicarska, …)


  • foto: Nikša Lalin

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -

2 thoughts on “Izložba skulptura u staklu “Frozen Beauty – Zamrznuta ljepota” u Galeriji AMZ

Comments are closed.