godišnja izložba karikatura članova hdk - galerija zvonimir zagreb 2020

Izložba karikatura članova HDK-a za 2020. godinu u Galeriji Zvonimir

U galeriji MORH-a “Zvonimir” (Bauerova 33, Zagreb), u utorak, 13. listopada 2020. godine s početkom u 18 sati, bit će otvorena “Godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista”. Izložba je za posjetitelje otvorena od 14. do 23. listopada, a može se razgledati radnim danima, u radno vrijeme galerije “Zvonimir” od 10.30 do 17.30 sati.

Iako su 2020. godine zbog pandemije korona virusa otkazane brojne izložbe pa tako i izložbe karikatura koje su se trebale dogoditi tijekom posljednjih mjeseci, to ne vrijedi za izložbu članova HDK koja se održala svake od posljednjih 35 godina koliko društvo postoji, uključujući i ratne godine.


Osim želje da se ova tradicija ne prekine, tome svakako doprinosi i veličina izložbenog prostora galerije Zvonimir u kojem je relativno lako poštovati epidemiološke uvjete i socijalnu distancu.

Na Godišnjoj izložbi karikatura društvo, kao i uvijek, koristi priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku, ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti, koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Ukupno, bit će izloženo 140 radova.

Osim uobičajenih tema koje zanimaju karikaturiste, posebno je naravno obrađena tema pandemije korona virusa i (ne)uspješno balansiranje između borbe protiv virusa i ekonomskog opstanka. Izložbu prati katalog koji će osim sudionika dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.

O Hrvatskom društvu karikaturista

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine i okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj, kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima, a među najznačajnije svako pripada međunarodni festival koji se pod nazivom Zagreb 2020. godine organizira po 25. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj i također kao i godišnja izložba HDK, nije otkazana unatoč pandemiji. Važno je spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu pa je tako počevši od 2011. godine HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH i Crnoj Gori.

Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima, a u ovoj godini izolacije i svakojakih mjera kada je drastično smanjena izložbena aktivnost, vrijednost ove izložbe je tim veća.

Tagged