domagoj rogina / iz sjene

Izložba “Iz sjene” umjetnika Domagoja Rogine u Galeriji Karas – ciklus motiva mrtve prirode

U Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba umjetnika Domagoja Rogine pod nazivom “Iz sjene”. Izložba se otvara u utorak, 15. listopada 2019. godine u 19 sati, a ostat će otvorena do 27. listopada.

Ciklus Iz sjene umjetnika Domagoja Rogine ciklus je motiva mrtve prirode u nedefiniranim, negeografskim prostorima u kojima iz slojeva probijaju namazi čvrstih masa čajnika, u sunčanim danima redaju se niske zubatih planinskih vrhova, a mačkaste glave mekih ušiju razjapljuju velike čeljusti pod ravnodušnim osudama sjenovitih izležavajućih mica.

Naslov (iz sjene) proizlazi spontano iz atmosfere skučenog ateljea u kojem umjetnik stvara, potkrovnog i ispunjenog zvukom povremenog vlaka, ali i elemenata odcijepljenosti od svijeta koji vani buči, ususret odvajanja od sigurnih situacija umjetnika na studiju. Jer ideja umjetnika kao hermetika koji u svom alkemičarskom laboratoriju iz olova koji ga okružuje stvara metaforičko zlato divna je priča koju nam pričaju stoljetni anali populističkog karakteriziranja umjetničke ličnosti, ali u realnosti jest konstantan sukob s materijalnim zahtjevima svakodnevice i samim sobom.

U tom smislu, Roginine su slike ispunjene unutarnjim previranjima kroz izmjene noći i dana, glatkog i hrapavog, sjajnog i mata, hladnog i toplog, svjetla i sjene. A upravo teška sjena, element gradnje materičnosti, ovdje postaje mjestom konflikta, postaje biće jednako živo i bitno kao i ostali motivi, u ritmičnoj izmjeni koncentracije – kaosa – koncentracije – kaosa, u obliku sna (ili noćne more) i tamnog procijepa uz noge zavijenih formi. (iz predgovora Marije Kamber)

O umjetniku Domagoju Rogini

Domagoj Rogina rođen je 1989. godine u Varaždinu. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Damira Sokića na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine.

Dosad je izlagao na tridesetak skupnih izložbi od kojih valja istaknuti 32. salon mladih, 4. i 5. bijenale slikarstva i 13. i 15. Erste Fragmenti.

Samostalno izlaže u Galeriji 3.14, Galeriji Vladimir Filakovac, Galeriji Greta i Galeriji SC. Boravio je na rezidenciji u Belgiji 2015. i likovnoj koloniji Počitelj (BiH) 2019. godine. Za svoj rad dosad je dobio 0 nagrada.

Od 2018. godine radi kao profesor likovne i tehničke kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -