izložba "Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji" u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Izložba “Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji” u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Povodom Dana Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u srijedu, 18. prosinca 2019. godine u 13 sati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1, Zagreb) otvara se izložba “Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji”.

Izložba je rezultat desetogodišnje suradnje Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Kvaliteta učeničkih radova potakla je ideju o obilježavanju desetljeća uspješne međusobne suradnje izložbom Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji kako bi se široj javnosti prikazale odabrane okamine iz bogatoga geološko – paleontološkog fundusa koje su u proteklom razdoblju poslužile kao nadahnuće i motiv za umjetnički izričaj sudionika radionice, kao i sami učenički radovi nastali tijekom ovog originalnog i zanimljivog programa.

Riječ je o iznimno zanimljivim grafikama, dojmljivim skulpturama, atraktivno dizajniranom nakitu, unikatnim keramičkim artefaktima, originalno dizajniranom tekstilu, kao i vrhunskim fotografijama, koje su stručno verificirali voditelji / mentori pojedinih odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Program se odvijao pod nazivom Čarobni svijet fosila, redovito svake godine u svibnju, obilježavajući Međunarodni dan muzeja. Konstantno povećavanje broja učenika na radionicama, kao i uključivanje novih odjela Škole pokazatelj su iznimnog interesa za suradnju s kustosima Muzeja i rad s muzejskim zbirkama, a učenički umjetnički uradci proizašli iz ovih radionica dokaz su da je fosile moguće promatrati u posve drugačijem svjetlu te ih doživjeti kao inspiraciju i izazov za umjetničko stvaranje.

Svaki od tih fosila jedinstven je i neponovljiv, kako po svojem vanjskom obliku, tako i po zamršenim unutarnjim strukturama što u presjecima nerijetko podsjećaju na neistražene labirinte.

No, usprkos svojoj jedinstvenosti, svaki od njih pruža nebrojene mogućnosti za različite interpretacije pa i posve osobne doživljaje.

Izložba će biti otvorena povodom Dana Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji je popraćen bogatim programom predavanja i radionica.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -

2 thoughts on “Izložba “Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji” u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Comments are closed.