ivanjski krijes karlovac / 2020. / foto: igor čepurkovski

Ivanjski krijes u Karlovcu – Tradicija stara preko 240 godina održava se 23. lipnja

Ivanjski krijes se na obalama rijeke Kupe pali više od 240 godina. Naime, toliko su stari prvi zapisi o ovoj tradiciji koji datiraju iz davne 1789. godine. A ovogodišnji Ivanjski krijes u Karlovcu se već počeo graditi, a zapalit će se u srijedu, 23. lipnja 2021 godine u 22 sata, nakon čega slijedi vatromet.

Program Ivanjskog krijesa počinje nogometnom utakmicom u 18 sati na stadionu NK Radnika. Nastavlja se u 20 sati na Banijanskom mostu tradicionalnim povlačenjem užeta. Nakon toga na pozornici na Baniji nastupa grupa Strigns, a na drugoj obali Kupe na Gazi okupljenje posjetitelje zabavljat će duo Kurs & Pele. Najvažniji dio večeri je paljenje dvaju velikih krijesova na obalama Kupe u 22 sati uz vatromet.


“Prema povijesnim zapisima ove godine okupit ćemo se po 242. put na obalama rijeke Kupe. Još jedanput ćemo uživati u najstarijoj karlovačkoj manifestaciji Ivanjski krijes koja objedinjuje i tradiciju, ali i sportski i zabavni program. Uz to, Grad Karlovac na svoj specifičan način pozdravlja ljeto. Upravo ti povijesni zapisi kažu da se 1779. godine prvi krijes zapalio na gažanskoj strani, ali vrlo brzo su im se i kolege s druge strane Kupe pridružili. I od tada traje rivalstvo. Krijes je vrlo važna tradicija za naš grad, jedna lijepa priča o prijateljskom rivalstvu koja nas zapravo sve povezuje i koja nas svake godine iznova, večer uoči Ivanja dovodi u ovaj dio grada”, rekla je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić.

Ivanjski krijes započinje karlovačku manifestaciju “Zvjezdano ljeto”

“S Ivanjskim krijesom započinjemo manifestaciju Zvjezdano ljeto. Mislim da možemo odraditi sve što smo planirali poštujući sve mjere koje su na snazi. Pozvao bih naše sugrađane da iskoriste priliku i uživaju u programima koji su na otvorenom. Veliko hvala marljivim stanovnicima gradskih četvrti Banija i Gaza. Oni su najviše zaslužni za krijesove, jer svake godine najzahtjevniji dio je složiti krijesove. A oni to odrade zaista vrhunski”, rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Damir Mandić je pohvalio ugostiteljsku ponudu na Zvjezdanom nebu. Rekao je i da je Grad Karlovac na još tri mjeseca produžio mjere koje se vežu uz ugostiteljske objekte. Po njima se dopušta proširenje postojećih terasa, kao i oslobađanje plaćanja javnih površina. Više informacija o bogatom programu Zvjezdanog ljeta kojim slavimo 442. rođendan Karlovca potražite na poveznici zvjezdanoljeto.karlovac.hr.

Tagged