interliber 2022 | međunarodni sajam knjige

Interliber 2022 | 44. izdanje međunarodnog sajma knjige i najveći nacionalni književni događaj u fokusu ima Ukrajinu

INTERLIBER, 44. međunarodni sajam knjige i nacionalni književni događaj održava se na Zagrebačkom Velesajmu u svom tradicionalnom terminu – od 8. do 13. studenog 2022. godine. Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj – mjesto na kojem se slavi knjiga. To je mjesto gdje se susreću sve generacije čitatelja i gdje redovno svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi. Nakladnici će na Zagrebačkom velesajmu predstaviti izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige.

Velesajamske paviljone 5, 6, 7 i 7a na više od 13.000 kvadrata ispunit će čak 296 izlagača iz 15 zemalja. A zemlje izlagači su Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska te Velika Britanija i Sjeverna Irska. Interliber 2022 se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Tomislava Tomaševića, gradonačelnika grada Zagreba.

O ozbiljnim književnim temama raspravljat će se u PREMIUM PROGRAMU Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK. Ovaj program će ugostiti brojne pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Također, Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK i Edicija Božičević uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Interlibera organiziraju program UKRAJINA U FOKUSU.

Na 44. Interliberu je u fokusu Ukrajina

Ovim programom namjera je potaknuti mobilnost autora, urednika, znanstvenika i prevoditelja koji su ključni kulturni djelatnici u sektoru knjige kao preduvjet za razvoj suradnje u području kulture, konkretno književnosti. A taj razvoj bi se ostvario kroz predavanja, promocije i diskusije. Na taj način zemlja mala kao Hrvatska može ponuditi zemlji velikoj kao Ukrajina suradnju. Također, nudi i otvaranje i potporu u vrijeme rata u kojem su pitanje jezika i identiteta ključna.

Ove aktivnosti izravno potiču razmjenu znanja i razvoj interkulturnog dijaloga. Također, potiču na očuvanje kulturne raznolikosti kao i na umrežavanje kako autora, prevoditelja tako i drugih djelatnika u kulturi, obrazovanju i znanosti. Program koji će se odvijati u sklopu Interlibera doprinosi upoznavanju hrvatske javnosti s ukrajinskom kulturom, književnošću i jezikom.

Ostala događanja na koja organizira sajam knjiga Interliber 2022

Od bogatog programa Interlibera izdvajamo program Srbija u fokusu. Tamo će se održati promocije djela suvremenih srpskih autora kao i panel diskusija Budućnost izdavaštva i knjižarstva na ovim prostorima u postpandemijskim i hladnoratovskim vremenima u kojoj će sudjelovati Bojan Stojanović (HELIKS), Zoran Hamović (CLIO), Gojko Božović (Arhipelag), Dejan Papić (LAGUNA), Slavko Kozina (Naša djeca) i Zvonimir Čimić (Znanje).

Također, održat će se i brojne radionice graffita. Izdvajamo Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam, radionice Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske, High Five kviz za osnovne škole te tradicionalna dodjela nagrade Kočićevo pero. Dodajmo da svoje knjige predstavlja i izdavačka kuća Profil.

Za ovogodišnji Interliber aktivirali su se i vrhunski hrvatski restorani. Na čak šest lokacija ukupne površine 1000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora posjetitelji će u atraktivnim food truckovima moći kušati street food delicije i slastice. Uz to, posjetiteljima će se ponuditi pedeset nijansi pive po popularnim sajamskim cijenama! Dodajmo da je parking za sve posjetitelje Interlibera oko Zagrebačkog velesajma je besplatan. Više informacija o najvećem zagrebačkom sajmu knjiga doznajte na mrežnim stranicama na adresi zv.hr/interliber.

Interliber 2022 – opće informacije

OTVORENJE SAJMA

Sajam Interliber će svečano otvoriti Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba. Otvorenje će se održati u utorak, 8. studenog 2022. godine u 10 sati u paviljonu 7 Zagrebačkog Velesajma.

RADNO VRIJEME

  • utorak, srijeda, četvrtak, nedjelja: od 10 do 20 sati
  • petak i subota: od 10 do 21 sat
Tagged