igor kelčec - izložba "skromni grobar svijetle puti" - galerija na katu - kic zagreb - 2022.

Igor Kelčec na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u KIC-ovoj “Galeriji na katu” izlaže svoje fotografije

Fotograf Igor Kelčec u KIC-ovoj “Galeriji na katu”, u petak, 4. veljače 2022. godine u 19 sati, otvara izložbu svojih radova pod nazivom “Skromni grobar svijetle puti”. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Igor Kelčec izlaže kratki foršpan odabranih epizoda. Točnije, predstavit će tridesetak fotografija – crno bijelih i u boji – nastalih na negativima ili na dia filmu u razdoblju od 1986. do 1996. godine.

Period je to u kojem su jednakom brzinom umirali Jugoslavija, magazini za koje je Kelčec radio te tehnologija i pripadajuća industrija “kemijske” fotografije. Odabrani radovi oslobođeni su svrhe i svojevrsnih označitelja vremena i prostora. Sada su to samo portreti i svjedočanstva odnosa fotografa i modela. Tu su i neke napola mistične upućenosti autora na model i tadašnjeg medijskog sustava koji je to nekako organizirao. Kelčec je, naime, četrdeset godina kontinuirano radio kao urednik fotografije ili fotograf u časopisima ili magazinima u kojima su ove fotografije korištene.

Igor Kelčec dragulj je hrvatske portretne fotografije

Igorov interes ide od ikona urbanog identiteta Zagreba čiji stil je bio jači od njihove potrebe da za sobom ostave neki konkretan trag pa do izuzetno talentiranih ljudi koji su svojim radom dotakli mnoge od Vardara pa do Triglava. Na kraju je jednakom strašću pred objektiv stavio i potpuno anonimne djevojke, prepoznavši u njima fotografsku vrijednost.

Kelčec je istinski dragulj hrvatske portretne fotografije. On je autor kojega je motiv nekada jednostavno htio. Dvojako je obrazovan – kao grafičar na ALU, a kasnije se školovao i za filmskog i TV snimatelja na ADU. Pripada skupini autora s Akademije čija karijera nije filmska, nego fotografska do same srži. Više o Galeriji na katu doznajte na mrežnim stranicama na adresi kic.hr.

Tagged