hrvatski gitarski kvartet | dubrovačke ljetne igre 2021

Hrvatski gitarski kvartet nastupa u Centru za kulturu i informacije Maksimir u subotu, 9. listopada 2021. godine

Hrvatski gitarski kvartet nastupa u subotu, 9. listopada 2021. godine u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Kvartet će održati koncert naziva “Invierno Porteno – Ususret zimi”, a nastup u Švarcovoj 18 počinje u 19 sati. Na koncertu će se izvesti raznovrstan program. On uključuje djela velikana klasične glazbe kao što su Vivaldi, Piazzolla, Prokofjev, Boccherini, ali i hrvatskih skladatelja Viktorije Čop i Gordana Tudora. Ulaz je slobodan uz obavezno predočenje COVID potvrde. Molimo, rezervirajte svoje mjesto na e-mail davor.ivanov83@gmail.com.

Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić vrhunski su glazbenici koji su prvi zajednički koncert održali 2016. godine. Nakon toga su se na više koncertnih turneja predstavili publici u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj. Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2017. godine, nagrađeni su nagradom Orlando – nagradom HRT-a za najbolji koncert. I dodamo, 2020. godine izdali su album Guitarrismo.

  • PROČITAJTE VIŠE:

Zanimljivo je da su ga snimili s još četvero kolega gitarista – to su Morana Pešutić, Pedro Riberio Rodrigues, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek. Album je nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije. Pored komornog programa, dua, tria i kvarteta, Hrvatski gitarski kvartet je nastupao s Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom. Više o Zagreb Guitar Quartetu doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Ovaj će gitarski kvartet u CKIM-u snimiti i svoj novi nosač zvuka

Na njemu će se naći skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Viktorije Čop, Miroslava Miletića, Gordana Tudora, Ive Josipovića i Zorana Juranića. “Posebnost je i činjenica što niti jedna od tih skladbi dosad nije snimljena”, rekao je Maroje Brčić dok Zoran Dukić najavljuje i skorašnju turneju po Hrvatskoj te koncerte u inozemstvu.

“Svaki koncert bi trebao biti jedna priča koja ima svoj početak, razvojni dio, vrhunac i kraj. Po mogućnosti sretan, ali to nije nužno. Vođeni tom idejom odabiremo skladbe i kreiramo program”, rekao je gitarist Tvrtko Sarić. On je istaknuo i kako prilikom odabira programa značajno mjesto daju upravo domaćim skladateljima.

“Umjetnici su se zaželjeli publike najmanje onoliko koliko se publika zaželjela slušanja koncerata uživo. Tokom puno godina pripreme koliko je potrebno za postići virtuoznost, naš najbolji saveznik, a čak bih se usudio reći i suigrač je publika. Samo uz pomoć pozornog slušatelja moguće je postići izvanredne momente u izvedbi jedne tako posebne glazbe kakva je ono što zovemo klasičnom glazbom“, rekao je Petrit Çeku.

AUDIO: Hrvatski gitarski kvartet – Anđelko Klobučar – Tri stavka 3. Ricercar

Tagged