izložba karikatura 2022 :: galerija vladimir filakovac

Godišnja izložba karikatura HKD-a – najbolje karikature nastale 2022. godine u Galeriji Vladimir Filakovac

U Galeriji Vladimir Filakovac, koja se nalazi u sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava na adresi Dubrava 51a, održat će se izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista. Radi se o tradicionalnoj izložbi članova društva koja se kontinuirano održava od 1985. godine, kada je i osnovano Hrvatsko društvo karikaturista. Iako se otvara početkom 2023. godine, zapravo se radi o godišnjoj izložbi za 2022. godinu. Točnije, za onu godinu u kojoj su i nastali svi izloženi radovi.


Osim činjenice da je to najdugovječnija izložba koju HDK organizira, svakako je i jedna od dvije najvažnije. A obzirom da je ova izložba prilika, ona je i svojevrsna obaveza članova da na zajedničkoj izložbi pokažu što su i kako radili u protekloj godini. Tema izložbe je slobodna, a svaki autor sam odabire radove koji će ga vjerodostojno predstaviti. Tako će se uz brojne portretne karikature na ovoj izložbi moći vidjeti i tzv. geg-karikature, tj. univerzalni humor odnosno “karikature situacije” razumljive u cijelom svijetu.

Također, izložit će se i brojne aktualne dnevno-političke i angažiranije karikature koje komentiraju naše lokalne. A neke će se karikature baviti i svjetskim problemima kao i temama koje su zaokupljale hrvatsku javnost u proteklom vremenu. Ukupno će biti izloženo 120 karikatura sa kojima se predstavljaju 43 autora. Godišnja izložba karikatura se otvara u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. godine u 19 sati. Bit će otvorena za javnost do četvrtka, 2. veljače. Dodajmo da je možete pogledati u radnom vremenu galerije Filakovac, od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati. Više o Hrvatskom društvu karikaturista doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi hdk.hr.

Tagged