marinko jelača - grafička razmišljanja - circulus vitae - galerija idealni grad - 2020

Galerija Idealni grad izlaže radove Marinka Jelače naziva “Circulus Vitae”

Galerija Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad mjesto je održavanja samostalne izložbe akademskog umjetnika Marinka Jelače pod nazivom “Grafička razmišljanja – CIRCULUS VITAE”.

Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol, a možete ju pogledati do 25. studenoga 2020. godine od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama CZKIO Susedgrad na adresi czkio-susedgrad.hr.

Poznati splitski akademski umjetnik Marinko Jelača diplomirao je kiparstvo 1985. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u svom radu se primarno izražava u mediju grafike. Osim grafičkog tiska bavi se i drugim tehnikama kao što su gravura na drvu, skulpture, pastel i terakota.

Autor se zagrebačkoj publici po prvi put predstavlja i to recentnim radovima unutar kojih propituje čovjekov odnos s prirodom inspiriran prvenstveno bogatstvom i ljepotom života, te njegovim beskrajnim oblicima i bojama. Marinko Jelača je izbor recentnih radova podijelio u četiri tematske cjeline: uterus, godovi, anima i homo unutar kojih interpretira postulate života.

marinko jelača 2020

Posebnost ove izložbe leži u činjenici da naglasak nije na samim grafičkim listovima, već na gravurama u boji na lesonitu. Matrice kao temelj stvaranja koje, kako sâm umjetnik kaže, imaju isti, a možda i veći značaj od samog otiska na grafičkim listovima postaju glavni fokus izložbe. Iako su matrice sredstvo u procesu nastanka (dok se završnim radom smatra otisak), upravo u njima leži bogatstvo kreacije i oblikovanja, a tragovi samog djelovanja metafora su života u nastanku.

Tako će posjetitelji imati jedinstvenu priliku u izložbenom prostoru galerije na postamentima pomno promotriti gravure uz pomoć koji je nastao niz grafičkih otisaka predstavljenih na zidovima galerije Idealni grad.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -