fabian anselm orasch - future archaeology - povratak s mjeseca - msu zagreb - 2020

Fabian Anselm Orasch – razgovor s umjetnikom i promocija kataloga

U sklopu razgovora s umjetnikom Fabianom Anselmom Oraschom predstavlja se i katalog ove izložbe. Katalog uključuje predgovor kustosice Nataše Ivančević, autorice izložbe, kao i tekstove povjesničara umjetnosti Lotte Bhatti i Thomasa Schleretha.

Podsjećamo, u Muzeju suvremene umjetnosti Orasch izlaže nove kiparske radove i instalacije. Izložba se temelji na dvije polazišne točke: umjetnikovom kiparskom interesu za bit i prirodu stvari i njihovo prostorno – atmosfersko supostojanje te na umjetničkoj rezidenciji koju je tijekom srpnja 2019. godine proveo u Zagrebu, a čiji je skulpturalni odjek prisutan u izložbenom prostoru.


“Odvija se promjena, tek tolika da još uvijek mislimo kako prepoznajemo ono što nas okružuje. Nešto neobično leži u poznatom te strano s vremenom postaje poznato”, objašnjava Orasch.

Promocija kataloga i susret uživo s autorom aktualne izložbe u MSU-u Future Archaeology – povratak s mjeseca održat će se u petak, 23. listopada 2020. godine u 18 sati.

Središnji fokus izložbe je umjetnikovo propitivanje percepcijskih promjena koje se neprestano događaju u našoj okolini. Svaki materijal, površina i oblik za njega ima svoj vlastiti život. Orasch dekontekstualizira materijale, smješta ih u nove odnose. Kao na pozornici, stvarima doslovno udahnjuje značaj i od njih stvara drugačija stanja i ne-stanja – kazalište materijala.Bijeli gipsani reljef, koji zauzima stražnji dio izložbenog prostora, je jedan primjer. Orasch siluete svakodnevne arhitekture prekriva gipsom. Gledatelj je suočen s komadom bijelog, grubog mjesečevog krajolika koji sažima različite perspektive u formi tableaua. Orasch i u drugim radovima hotimice koristi tehniku raspršivanja gipsa kao sredstva otuđenja. Tako se tijekom obilaska izložbe akumulira narativ o perceptivnim pomacima.

Fabian Anselm Orasch je tragač bez zadanog cilja, njegov unutarnji kompas je nepredvidiv. Luta urbanim prostorima, pristupa im kroz fotografiju, uvijek fasciniran materijalnošću koja je svojstvena funkciji stvari.

O autoru: Fabian Anselm Orasch

Fabian Anselm Orasch rođen je 1981. godine u Berlinu. Studirao je filozofiju i povijest umjetnosti na FU Berlin od 2003. do 2008. godine, a potom od 2008. do 2014. godine kiparstvo na Državnoj akademiji likovnih umjetnosti Karlsruhe postavši magistrom umjetnosti kod prof. Haralda Klingelhölolera.

Svoje je radove predstavio na različitim samostalnim i grupnim izložbama u Njemačkoj i inozemstvu od 2007. Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija. Živi i radi u Berlinu. Više informacija možete doznati na mrežnoj stranici orasch.net.

Tagged