film "ekskurzija" | kino plakat | 2024.

Ekskurzija, film Une Gunjak koji donosi priču o seksualnom sazrijevanju u vrijeme selfie kulture, igra u zagrebačkim kinima od četvrtka, 25. travnja 2024. godine

Ekskurzija, fascinantan film koji se bavi temom seksualnog sazrijevanja u režiji Une Gunjak, dobitnice europskog Oscara, stiže u zagrebačka kina. A ovu važnu filmsku priču o sarajevskoj tinejdžerici koja progovara o odrastanju u vremenu nesigurnosti, rasapa moralnih vrijednosti i vladavine selfie kulture, od četvrtka, 25. travnja 2024. godine, pogledajte u CineStaru Branimir i Kino mreži.

Naizgled bezopasna laž dovodi sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) u središte školskog skandala. Dok se njezin razred priprema za izlet, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da je s njim spavala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli… Ekskurzija je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanskohercegovačke redateljice i scenaristice Une Gunjak. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. I dodajmo, Unin kratki film Kokoška, u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, ovjenčan je nagradom EFA Europske filmske akademije 2014. godine.

Početni impuls za scenarij Una Gunjak je pronašla u nizu novinskih članaka o poznatom slučaju banjalučkih osnovnoškolki koje su zatrudnjele na školskoj ekskurziji, posljedičnom medijskom ludilu koje je okruživalo priču i brojnim reakcijama koje su se kretale u rasponu od ekstremne seksualizacije ženskog tijela do dogmatizma i konzervativizma. Realizaciju filma autorica opisuje kao “poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu i na kraju, kao feministica”.

Una Gunjak rođena je u Sarajevu 1986. godine

Studirala je film u Italiji i filmsku montažu na britanskom NFTS-u. Kratki film Kokoška iz 2014. godine premijerno joj je prikazan u sekciji Tjedan kritike Filmskog festivala u Cannesu. I dodajmo, tamo je osvojio nagradu EFA-e za najbolji kratki film. A njezin kratki film Salamat iz 2017. godine otvorio je sekciju Dvotjedan autora u Cannesu.

Glumački postav filma Ekskurzija čine mladi naturščici predvođeni debitanticom Asjom Zarom Lagumdžijom i Nadjom Spaho u ulozi njene prijateljice Hane. U ulozi Asjine majke gledamo Maju Izetbegović, znano po ulazi u filmu Hotel Pula, a djeda tumači cijenjeni BiH glumac Izudin Bajrović. Fascinantnu filmsku priču upotpunjuje sjajan soundtrack s nekim od najzanimljivijih imena regionalne trap scene, poput Mache Ravel, Cunamija Flo, Black Beriz i Stoposto. Film Ekskurzija je koprodukcija Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Nukleus Film), Srbije (Baš Čelik), Francuske, Norveške i Katara. Hrvatski distributer filma je Zagreb Film Festival. Više o ovom filmu doznajte na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Ekskurzija | Excursion

Tagged