vla vla vlajland cabaret | 2020.

Ecija Ojdanić igra u monodrami “Vla Vla Vlajland cabaret” u kazalištu Vidra u nedjelju, 18. listopada 2020. godine

Posljednji mjeseci su definitivno pokazali da nasmijana lica i smijeh, nikada nisu bili potrebniji, a za to se pobrinula Ecija Ojdanić sa svojom novom monodramom. Naime, nekad davno, netko vrlo mudar je rekao da smijeh produžuje život i bio je u pravu. Osmijeh je univerzalni znak za sreću u svim kulturama na svijetu. Isto će ga protumačiti netko iz Afrike, baš kao i netko iz Sinja.

U svim životnim situacijama popravlja raspoloženje, odašilje pozitivnu energiju i spaja ljude. Vođeni tom mišlju i beskonačnom pozitivom, nastala je predstava kazališta Moruzgva naziva Vla-Vla-Vlajland cabaret, koja je zapravo, nastavak hit koprodukcije kazališta Kerempuh i kazališta MoruzgvaCabaret preko veze.

U tom je cabaretu posebnu simpatiju publike privukao je lik Vlajne, čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju i u toj borbi doživjela razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Naravno, sve u svrhu zabave i pouke publici. Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu, koju je maestralno utjelovila Ecija Ojdanić, sudbina je odvela, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku. Ova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera.

Ivan Leo Lemo je predstavu “Vla-Vla-Vlajland cabaret” napisao i režirao

Redatelj i autor teksta, Ivan Leo Lemo vrlo je slikovito opisao tu igru “vlaškog jezika”: “I Ecija, moja višedesetljetna muza, i ja podrijetlom smo Vlaji iz Dalmatinske zagore pa smo ovaj kolerično melodramatični, dramsko kabaretski monomaraton otrčali kozjim stazama vlaškog dijalekta. Golim smo jezicima krčili drače, nabadali smo tabane na grube augmentative, proklizavali smo niz strme litice jezičnog krajobraza koji je krški okrutan, ali i pitoreskno očaravajući”.

Glazbu koja prati cijeli cabaret, oplemenio je skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a dramaturški je prošaran satiričnim pjesmicama – gangama. Za scenografiju se pobrinula Irena Kraljić, a kostimografkinja Martina Ptičar zaslužna je za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica.

“Vla-Vla-Vlajland cabaret” ovog je ljeta bio prikazan diljem Jadranske obale

Svaka od izvedbi oduševila je publiku te zasluženo odnijela velike ovacije. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se predstava dotiče i koronavirusa, definitivno vrlo aktualne, svjetske teme te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo koronavirus proširio svijetom i kakve veze s tim ima i pitoreskna Vlajna. U listopadu kreće turneja diljem Hrvatske, a zagrebačka premijera zakazana je za nedjelju, 18. listopada 2020. godine, u kazalištu Vidra. Ovo je jedna od onih predstava koja se ne propušta, jer pogađa točno u sridu.

“Ova predstava je pravo dijete lockdowna. Ivan Leo Lemo i ja smo započeli raditi na toj predstavi negdje početkom travnja, za vrijeme najvećeg lockdowna. Prvih mjesec dana smo imali probe online. Ovo je predstava o čistokrvnoj vlajni. Punog srca, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca ide kroz život. Ona se bori sa svim svojim predrasudama i nekako na lijep način uči kroz život. S ovom predstavom već imamo dogovorenu turneju diljem Hrvatske“, rekla je Ecija Ojdanić. Više informacija o Eciji doznajte na njezinom Instagram profilu.

VIDEO: Najava predstave “Vla Vla Vlajland cabaret”

Tagged