damir imamović | foto: samir cerić kovačević | 2023.

Damir Imamović nastupa u zagrebačkom kazalištu Kerempuh u petak, 29. rujna 2023. godine

Nakon londonske koncertne premijere hvaljenog albuma “The World and all that it holds“, koji je izdao proslavljeni Smithsonian Folkways, Damir Imamović po prvi puta stiže u zagrebačko kazalište Kerempuh! Datum za pribilježiti je petak, 29. rujna 2023. godine, a poseban ograničeni kontingent early bird ulaznica po cijeni od 20 eura može se kupiti do kraja lipnja isključivo na blagajni kazališta Kerempuh. Nakon tog datuma cijena ulaznica raste na 24 eura. Ako koja ulaznica ostane i na dan koncerta, na blagajni kazališta će koštati 28 eura.

Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova – Zaim Imamović mu je bio djed, a Nedžad otac – Damir rano upoznaje svijet tradicionalne muzike. Na svoj vlastiti sevdalijski put kreće početkom 2000-ih, ponukan poznanstvom s Farah Tahirbegović, pjevačicom benda Dertum. Prvi album snima 2006. godine, nakon čega slijedi serija nastupa u BiH i regiji.

Kasnije će ga turneje voditi diljem Europe, ali i sve do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Surađuje s glazbenicima kao što su Eric Vloeimans, Greg Cohen, Ivana Đurić, Bojan Z, Vlatko Stefanovski, Ivan Mihajlović, Nenad Kovačić, Vlado Kreslin, Derya Türkan, Jadranka Stojaković, Frenkie, Jelena Popržan, Vasil HadžimanovDamir Imamović je radio je s producentima kao što su Chris Eckman (Dvojka, Damir Imamović Sevdah Takht, The Glitterbeat Records, 2016.) i Joe Boyd i Andrea Goertler (Singer of Tales, Damir Imamović feat. Greg Cohen, Derya Türkan & Ivana Đurić, Wrasse Records, 2020.).

Damir je početkom 2023. godine izdao svoj novi album

Damir Imamović je ove godine izdao album The world and all that it holds u suradnji s bosansko-američkim književnikom Aleksandrom Hemonom. A Damirov istraživačko-edukacijski rad stoji u temelju njegove glazbene aktivnosti. U okviru vlastitog projekta SevdahLab držao je predavanja i radionice širom svijeta. U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 2015. godine tako postavlja veliku multimedijalnu izložbu Sevdah, umjetnost slobode. A godinu kasnije, 2016., objavljuje prvu povijest sevdalijske glazbe po imenu Sevdah koja je prevedena i na engleski.

On uz nastupe, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor glazbe i tekstova. Piše za kazalište, film, video igre, kao i za druge izvođače. Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Između ostalih, postao je i Najbolji umjetnik Europe na dodjeli Svjetskih glazbenih nagrada za 2021. godinu u organizaciji britanskog glazbenog magazina Songlines. Dodajmo da će Damir Imamović na koncertu u Kerempuhu nastupiti sa svojim sjajnim bendom. A njega čine Nenad Kovačić (perkusije), Ivana Đurić (violina) i Ivan Mihajlović (bas). Više o Damiru doznajte na njegovom Facebook profilu.

VIDEO: Damir Imamović – O bosanske gore snježne

Tagged