clan of xymox | 2024.

Clan of Xymox, legendarni nizozemski pioniri darkwavea, premijerno stižu u Zagreb i to u Močvaru u petak, 8. ožujka 2024. godine!

Nakon više od 40 godina postojanja u Zagreb iz Nizozemske premijerno stižu pioniri darkwavea, legendarni Clan of Xymox! Mjesto održavanja ove iznimne svečanosti je klub Močvara, a u svoje pametne telefone ili planere za 2024. godinu valja upisati petak, 8. ožujka. Pretprodajna cijena ulaznica za ovaj koncert košta 23 eura, a može se kupiti u Dirty Old Shopu. Dodajmo da će ulaznica na dan koncerta koštati 26 eura, a iz organizacije poručuju da je interes za koncert velik. Zato, osigurajte svoje mjesto u Močvari na sam Dan žena na vrijeme!

Clan of Xymox, poznat i samo kao Xymox, nastao je 1983. godine u nizozemskom gradu Nijmegenu. A samo godinu dana kasnije nastaje i EP od samo 500 primjeraka koji se zvao Subsequent Pleasures at Xymox. Samo ime benda je zapravo igra riječi zymotic (“koji uzrokuje fermentaciju”) i ono je zapečatilo sudbinu benda na neki način. Iako ih se smatra pionirima dark wavea, znali su povremeno koketirati i s drugim žanrovima, pogotovo u ranim 90-ima, kao što su acid house i grunge. U svojoj vrlo bogatoj karijeri dosad su izdali 17 studijskih albuma, kao i brojne EP-jeve, kompilacije i remikse, a najaktualniji album Limbo iz 2021. godine će ovom prilikom promovirati u Močvari.

Clan of Xymox je vrlo često headliner na festivalima alternativne glazbe, poput festivala M’era Luna (Njemačka), Triton (New York), Summer Darkness (Nizozemska) i Whitby Gothic Weekend (Engleska), a tu je i najveći festival Wave-Gotik-Treffen u Leipzigu, gdje bend trenutno i živi. Članovi benda su osnivač Ronny Moorings (vocal, gitara), Mojca Zugna (bas), Mario Usai (gitara) i Sean Göbel (klavijature). Ukratko, ljubitelji dark wavea, gothica i crnila 80-ih nipošto ne smiju propustiti koncert ovih legendi! I dodajmo, dan nakon koncerta u Zagrebu ovaj bend će nastupiti u beogradskoj Zappa Bazi. Više o ovom bendu doznajte na njihovoj Facebook stranici.

VIDEO: Clan of Xymox – She

Tagged