spomenik nikoli tesli / preradovićeva ulica, zagreb / veljača 2015.

Ciklus tribina u KIC-u: Susreti na agori – Hrabrost istine

Namjera ove tribine je da se razgovorom problematizira pojam istine. U tom će se kontekstu promišljati i propitivati o različitim vrstama istine, relativnosti istine, apsolutnoj istini te mogućnosti povećanja istinitosti istine…

Posebna nam je želja usmjeriti pažnju na istinoljubivost i otvoreno govorenje istine u situacijama kada to može biti opasno za govornika/cu, odnosno na koncept parezije.

Autor tribine i voditelj je dr. sc. Vanja Borš, dok su gosti prof. dr. sc. Marijan Krivak (Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku) i izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu).

Razgovor će se održati u Kulturno – informativnom centru (KIC Zagreb) u ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Što je parezija?

Parezija je govorna figura antičke retorike koju govornik koristi kad otvoreno govori o nelagodnim istinama, bilo da se tiču pojedinaca ili društva.

Riječ Parrhesia (grčki = sve + govor) doslovno znači: sve govoriti.

Parezijastička istina je prepoznavanje zbilje kakva jest i govor o njoj unatoč tomu što se onima koji sudjeluju u toj zbilji to može ne sviđati.

Pritom parezijast ima poseban odnos prema istini govoreći ju iskreno i otvoreno, poseban odnos prema vlastitu životu, zbog izgovaranja istine često izloženu opasnosti, poseban odnos prema sebi ili drugim ljudima kroz kritiku ili autokritiku te poseban odnos prema moralnom zakonu kroz slobodu i dužnost.

Ključne riječi (tagovi): - - - -

1 thought on “Ciklus tribina u KIC-u: Susreti na agori – Hrabrost istine

Comments are closed.