svjetlan junaković - izložba "breaking news" - muo zagreb 2020

Breaking news, samostalna izložba ilustratora i kipara Svjetlana Junakovića, održava se u MUO-u

Samostalna izložba “Breaking news”, međunarodno nagrađivanog hrvatskog ilustratora i akademskog kipara Svjetlana Junakovića, otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt 8. rujna 2020. godine. Izložba ovog recentnog umjetnika predstavit će njegove radove nastale kroz razdoblje od 2016. do 2019. godine, a uz nezaobilazne crteže na izložbi će biti predstavljene serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture te statuete. Uz to moći će se vidjeti i projekcija odabranih skica iz crtaćih blokova u kojima autor prenosi živopisnu atmosferu slikovnog pripovijedanja kakvo nalazimo u vizualnom iskustvu stripa ili animiranoj radnji zbivanja karakterističnoj za film. Tom izložbom skulptura i crteža MUO otvara jesensku izložbenu sezonu te daruje svim posjetiteljima besplatan razgled izložbe od 9. rujna pa sve do 18. listopada ove godine.

U tematici i motivima radovi autora variraju od serije zidnih skulptura Šibenik – Pušači kao groteskne reinterpretacije znamenitog skulpturalnog vijenca glava sa šibenske katedrale ili triptiha koja predstavlja parodijsku referencu na Matisseovu sliku Ples, do preispitivanja klasičnih tema monumentalne plastike poput akta ili lika atletskog junaka u radovima Octopussy, Casanova te Šampion lake kategorije.

O Svjetlanu Junakoviću

Svjetlan Junaković (Zagreb, 23. siječnja 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom (prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu). Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu: Firenca, 2016.; Bologna, 2015.; Mexico City, 2011.; Napulj, 2008.; Bruxelles, 2009.; Genova, 2009.; Lisabon, 2007.; Budimpešta, 2001.; Monza, 1996.; München, 1994. Za izložbu skulptura (Gliptoteka HAZU-a, 2015.) nagrađen je Nagradom Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH 2016. godine.

Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008. te za najbolju knjigu u Španjolskoj (2007.) i u Italiji (2008.). Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Christian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju.

Junakovićev animirani film Moj put, u produkciji Bold studija iz Zagreba, proglašen je najboljim filmom na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.), a film je sudjelovao na festivalu u Annecyju te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - -