asian dub foundation | boogaloo zagreb | 15.11.2024.

Asian Dub Foundation, legendarni engleski bend, obilježava 30. obljetnicu djelovanja | U sklopu slavljeničke turneje nastupaju u Boogaloou u petak, 15. studenog 2024. godine!

Legendarna engleska grupa Asian Dub Foundation ove, 2024. godine, obilježava 30. obljetnicu djelovanja. A u sklopu slavljeničke turneje ovaj bend neće zaobići Zagreb. Naime, oni će održati koncert u klubu Boogaloo u petak, 15. studenog 2024. godine! Podsjetimo, miljenici domaće publike posljednji samostalni koncert u Zagrebu imali su davne 2001. godine, da bi nakon toga svirali uglavnom po festivalima i to češće na obali nego u metropoli.

Stoga je ovaj samostalni zagrebački nastup, zakazan na jesen 2024. godine, prava prilika da se u cjelovečernjem koncertu osjeti njihova puna snaga. A glazba benda Asian Dub Foundation je zapravo žanr za sebe. Točnije, to je jedinstvena fuzija jungle ritmova, dub basova i divljih gitara, a inspiraciju za nju crpe iz svojih južno-azijskih korijena i militantnog rapa.

Priča počinje ranih devedesetih kada je Asian Dub Foundation nastao u sklopu glazbene radionice u istočnom Londonu i to u Community Musicu, instituciji koja je zauvijek ostala njihov duhovni dom. Ti počeci nisu samo oblikovali njihov zvuk, nego su i proširili aspiracije njihove edukacije. A to je ilustrirano osnivanjem vlastite obrazovne organizacije ADF Education, kao i njihovim kampanjama koje zagovaraju žrtve pravosudnih nepravdi.

Sredinom devedesetih godina 20. stoljeća izgradili su jaku reputaciju svojim nastupima

A to im je donijelo i prepoznatljivost na svjetskoj razini. Dijelili su pozornicu s Rage against the machine, Beastie Boysima i Primal Screamom. A u studiju su surađivali s glazbenim institucijama kao što su Radiohead, Sinead O’Connor, Iggy Pop, Adrian Sherwood i Chuck D. Furthermore. Jedni su od pionira koji su se ozbiljno posvetili kino-koncertima, počevši s vlastitom interpretacijom soundtracka za francuski klasik “Mržnja” (“La Haine”) iz 2001.

Asian Dub Foundation obilježava 30 godina karijere i aktivizma koje su ispunjene nezaboravnim koncertima diljem svijeta. Također, tu je i njihovih devet studijskih albuma koji su nastali uz brojne legendarne suradnje. Ukratko, ove, 2024. godinu, ADB će nastaviti pisati vlastitu povijest. I to na europskoj turneji u sklopu koje dolaze u Hrvatsku! I dodajmo, ulaznice za ovaj koncert za one najbrže u prodaji su po early-bird cijeni od 25 eura. Kada se one prodaju cijena im u pretprodaji raste na 30. A na dan koncerta u Boogaloou, naravno, ako koja ostane, cijena će biti 35 eura. Više ovom bendu doznajte na njihovom Facebook profilu.

VIDEO: Asian Dub Foundation – Stealing the Future & Fortress Europe

Tagged