animafest zagreb 2023

Animafest Zagreb 2023 | Najbolje iz svjetske produkcije animiranog filma prikazivat će se u zagrebačkim kinima i to od 5. do 10. lipnja

Animafest Zagreb i ove će godine, 2023. godine, prikazati najbolje od svjetske produkcije animiranog filma! No, uz to će donijeti i brojne zanimljive edukativne sadržaje. Pedeset i prvi Svjetski festival animiranog filma Animafesta Zagreb, nastao na tradiciji glasovite Zagrebačke škole animiranog filma, održavat će se od ponedjeljka do subote, od 5. do 10. lipnja 2023. godine i to u zagrebačkim kinima SC i Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, ali i na drugim gradskim lokacijama. I dodajmo, za Animafest, koji je lani obilježio 50 godina postojanja, prijavljeno je 1800 filmova iz više od stotinu zemalja.

A na samom festivalu će biti prikazano više od 300 filmova i to onih najboljih u svjetskoj produkciji. Uz prestižna natjecanja, koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte, posjetitelji će moći gledati filmove iz programa za djecu i mlade te blok filmova posvećenih znanstvenoj fantastici u animaciji. Također, tu su i programi Majstori animacije i Svjetska panorama. Profesionalce očekuje deseti znanstveni skup Animafest Scanner X, a organizirat će se i brojna predavanja, radionice i drugi edukativni sadržaji. I dodajmo, objednički film Animafesta kandidirat se za nagradu Oscar!

Već su poznati dobitnici nekoliko nagrada koje će biti uručene na festivalu Animafest Zagreb 2023. Izdvojit ćemo Nagradu za životno djelo čiji je dobitnik William Kentridge iz Južnoafričke Republike. William Kentridge je vodeće ime suvremene svjetske umjetničke scene univerzalnog opusa, uključujući postignuća u domeni autorskog animiranog filma, dijelom izvedenog osebujnom tehnikom ugljena na papiru koja njegovim “crtežima u pokretu daje poseban pečat. Sve što vas dodatno zanima o ovom festivalu animiranog filma doznajte na mrežnim stranicama na adresi animafest.hr.

Tagged