kazališna predstava "anđeo od leda" | nataša dangubić & arpad schilling | zkm zagreb | 2024.

Anđeo od leda, premijera kazališne predstave u režiji Arpada Schillinga, igra u ZeKaeM-u u petak, 26. travnja 2024. godine

Anđeo od leda, kazališna predstava koja ima “pročišćavajuću moć dobrih namjera”, premijerno igra u ZeKaeM-u. Ova predstava u režiji Arpada Schillinga igra u petak, 26. travnja 2024. godine. I dodajmo, za dramaturgiju je zadužena Katarina Pejović. U glavnim ulogama su Nataša Dangubić (Clara), Filip Nola (Diego), Luka Knez (Caspar), Rakan Rushaidat (Paul)…

Slavna politička TV novinarka, poznata po svojoj etičkog beskompromisnosti, naglo prekida svoju karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma. No, time je uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji… Zaplet dostojan kakvog suvremenog romana, ili scenarističke podloge za uzbudljivu mini-TV seriju ili film. Anđeo od leda, autorski projekt mađarskog redatelja Arpada Schillinga, kroz živi scenski susret s akterima ove drame napisane upravo za ansambl Zagrebačkog kazališta mladih, spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetosti.

Što se događa kada je plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hranjen neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata? Kada naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kada se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage? Podnaslov predstave Anđeo od ledaPročišćavajuća moć dobrih namjera – u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame.

Predstavu “Anđeo od leda” režira Arpad Schilling

On je mađarska redateljska zvijezda i višestruko međunarodno nagrađivani autor. A zbog javnog reagiranja na smjer kojim ide Orbanova Mađarska, u domovini je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i više u Mađarskoj ne režira. Ali je zato prisutan diljem Europe pa je tako Anđeo od leda njegova druga režija u ZKM-u, gdje je 2018. godine postavio Pansion Eden, predstavu o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

U Pansionu Eden sve je bilo povezano s vrlo uznemirujućom pričom o krijumčarima ljudima koju Hrvatska živi danas, a koju je Schilling ponio sa sobom iz Mađarske, o prijevozu živih bića u hladnjači… I dogodila se tragedija. Schillinga prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara zajedno s glumcima. A od kazališta s kojima surađuje očekuje hrabrost. Anđeo od leda s podnaslovom Pročišćavajuća moć dobrih namjera zacijelo će biti još jedan hrabri ZKM-ov iskorak. Više o ovom redatelju doznajte na stranicama IMDB-a.

Tagged