ambienta 2021 / zagrebački velesajam

AMBIENTA, 48. međunarodni salon namještaja, održava se na Velesajmu

AMBIENTA, 48. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije ponovo se održava! Naime, Zagrebački velesajam ovim tradicionalnim salonom nakon 18 mjeseci ponovo pokreće sajamsku poslovnu aktivnost koja je planirana sve do lipnja 2022. godine.

Sa sadržajnim fokusom na unutarnjem uređenju, dizajnu i pratećoj industriji, Salon je odlično mjesto za inspiraciju u uređenju doma kao i za redizajn postojećih prostora. Na ovogodišnjoj Ambijenti bit će organizirane i posebne izložbene cjelina. U paviljonu 5 na 6.500 kvadrata izložbenog prostora svoje proizvode i usluge prezentirat će 125 izlagača iz 9 zemalja.


Design Zona predstavit će dizajnerske novitete u izradi namještaja, a tu je i Art Fair Zagreb – prateća izložba umjetnina. Ona donosi umjetničku nadogradnju djelima slikara, kipara i fotografa. U sklopu Salona posebno je zastupljen i Horeca – segment industrijskog programa opreme.

Ambienta je nacionalno središnje poslovno događanje drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje

“Ambienta je pozicionirana kao utjecajno okupljalište subjekata iz drvno prerađivačke industrije i industrije namještaja. To su proizvođači, stručnjaci, dizajneri, arhitekti, znanstvenici, poslovni ljudi, trgovci, specijalizirani mediji, ali i krajnji potrošači”, rekla je Nada Banek, voditeljica Ambiente.

“Važno je naglasiti da je Ambienta jedini sajam koji se održao u kontinuitetu, bez prekida, unatoč pandemiji koronavirusa. Također, i prošle i ove godine održava se u svom tradicionalnom terminu. Također, iznimno smo zadovoljni i ponosni ovogodišnjim izdanjem Salona. Budući smo dozvolu za rad, nakon 18 mjeseci zabrane rada sajamske djelatnosti, dobili tek sredinom rujna. Unatoč svemu, Ambienta i ove godine predstavlja tematski kvalitativan i sadržajan izlagački program potvrđujući status nacionalnog središnjeg poslovnog događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje. Posebno se zahvaljujem vjernim izlagačima kao i Gradu Zagrebu na financijskoj potpori projektu”, rekao je Mladen Staroveški, direktor Službe za sajmove i događanja Zagrebačkog Velesajma.

Termin održavanja Salona i ulaznice

Međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije AMBIENTA održat će se od četvrtka do nedjelja, od 21. do 24. listopada 2021. godine na Zagrebačkom Velesajmu. Radno vrijeme Salona namještaja je svaki dan od 10 do 19 sati.

Ulaz na sajam je moguć uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa. Napominjemo da PCR test ne smije biti stariji od 72, a brzi antigenski od 48 sati. Djeca do 12 godina starosti ulaze bez ograničenja. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Velesajma na adresi zv.hr.

AMBIENTA donosi zanimljivosti za posjetitelje

MIKS ’21 – MEĐUNARODNA IZLOŽBA KERAMIKE I STAKLA
– LADICA – Likovni art dizajn centar

IZLOŽBA RADOVA UČENIKA ŠKOLE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA ZAGREB

IZLOŽBA RADOVA UČENIKA ŠKOLE ZA MODU I DIZAJN

ZAGREB ART FAIR
21. listopad 2021. u 17:30 sati
– pjesnička večer Vesne Boinović Grubić
– sponzor: Dina Rossi, Vižinada
24. listopad 2021. u 14 sati
– proglašenje pobjednika i dodjela nagrada slikarsko-kiparskog natjecanja Ex tempore

PREDAUKCIJSKA IZLOŽBA UMJETNINA: MODERNA I SUVREMENA HRVATSKA UMJETNOST
– Aukcijska kuća KONTURA
– 21. i 22. listopad 2021. od 10 do 18 sati
– 23. listopad 2021. od 10 do 12 sati

AUKCIJA Aukcijske kuće KONTURA
– 23.10.2021. u 12:00 sati

ATRAKCIJA SAJMA: IZLOŽBA MUZEJA POLICIJE KRIVOTVORENIH UMJETNINA
– Izložba “Ljepota lažnog sjaja”
– Ministarstvo unutarnjih poslova

ART FAIR ZAGREB

U sklopu Ambiente održat će se i treći po redu međunarodni umjetnički sajam ART FAIR ZAGREB pod vodstvom art direktora Ante Potočnjaka. Svoja umjetnička djela predstavit će slikari, kipari i fotografi, a osmišljen je i umjetnički program pod nazivom Ex Tempore Zona. Ovogodišnja atrakcija je izložba krivotvorenih umjetnina Ljepota lažnog sjaja koju organizira Muzej policije. Izložba je postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a nakon toga je gostovala u mnogim gradovima diljem Hrvatske. Na Izložbi će se moći vidjeti 30-tak krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih, ali i stranih autora.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih umjetnika, a njih ima stvarno puno. Tu su djela Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj pa čak i Salvadora Dalija, Amedea Modigliana, Pierra Augusta Renoira te Pabla Picassa. ART FAIR ZAGREB događaj je koji ima intenciju okupiti veliki broj posjetitelja, ljubitelja umjetnosti, trgovce umjetninama, međunarodne i domaće te postati središnje mjesto susreta, upoznavanja i prezentiranja djela suvremene i moderne likovne umjetnosti i antikviteta široj publici kao i proširiti tržište umjetnina.

Jesenska aukcija umjetnina aukcijske kuće Kontura

Na Jesenskoj aukciji umjetnina bit će ponuđene 84 umjetnine hrvatskih likovnih umjetnika. Slike su u rasponu od djela klasika hrvatske moderne – Bakačeve kule iz 1905. autora Mencija Clementa Crnčića, Portreta gđe Denzler iz 1932. godine autora Vladimira Becića, pejzaža i mrtvih priroda Mihovila Krušlina i Jerolima Mišea pa do radova klasika druge polovice 20. stoljeća – Ede Murtića, Vjenceslava Richtera, Ive Kaline, Ferdinanda Kulmera, Miroslava Šuteja, Borisa Bućana, Nikole Reisera, Vasilija Josipa Jordana, Josipa Vanište, Vaska Lipovca i Matka Trebotića.

Umjetnici srednje generacije poput Borisa Demura, Marijana Molnara, Tihomira Lončara i mlađi – Koraljka Kovač, Gordana Bakić, Danko Friščić i Zdravko Pal zastupljeni su s jednim do dva djela. Predaukcijska izložba moći će se razgledati u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma od 21. do 23. listopada. Aukcija umjetnina na rasporedu je u subotu, 23. listopada s početkom u 12 sati.

DESIGN ZONA

Ovogodišnja Design Zona, tematska cjelina na Ambienti pod vodstvom dizajn direktorice Ade Kezić, okuplja dvadesetak izlagača. Oni će prikazati najnovije serije proizvoda od kojih je dio nagrađen prestižnim svjetskim nagradama za dizajn – Red Dot, IF Design Award, Interior Inovation Award i A’Design Award. Neki od izlagača najavili su premijerno predstavljanje recentnih inovativnih rješenja hrvatskoj javnosti. Design Zona prikazat će visokokvalitetne proizvode, dostupne i na hrvatskom tržištu. One objedinjuju sve potrebe suvremenog čovjeka, a s ciljem stvaranja ugodnog prostora za život i rad. Bez obzira radi li se o interijerima, eksterijerima ili pojedinim produktima. Korisnicima će oplemeniti životni prostor s naglaskom na funkcionalnost i estetiku te uporabu prirodnih, ekoloških ili recikliranih materijala.

Od većih i svjetski renomiranih hrvatskih proizvođača dizajnerskog namještaja novitete će izložiti tvrtka Era (linija proizvoda čiji dizajn potpisuje Mirko Miličić), Bluetag, Hrastico i Arboline. A predstavit će se i bosanskohercegovački višestruko nagrađivani proizvođač MS&WOOD s kolekcijama Elle i Primum. Regeneracija za posjetitelje priprema kolekciju tepiha koji su svojevrsna umjetnička djela/instalacije. Od tvrtki-dizajnerskih studija predstavit će se već tradicionalno Tabushi by Lilipop, A1 FORMAT, Lignor i Damjan Mach. Od novijih tvrtki, tj. onih koji se po prvi puta predstavljaju tu su MG kreativni studio, Modulosdesk, Atmosfera (arhitektonski studio), CAIM i Jadranka Soviček Krpan (produkt dizajnerica). Tradicionalno će se predstaviti i mladi, još neafirmirani dizajneri.

Tagged