8. hrvatsko trienalle akvarela / muzej mimara, zagreb, 2019

8. hrvatska triennalna izložba akvarela nakon posjeta Slavonskog Broda i Karlovca dolazi u Zagreb

1998. godine pokrenuta je hrvatska trijenalna izložba akvarela koju su pokrenuli Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda i Gradski muzej Karlovac. Jaka tradicija akvarelnog slikarstva koja se veže kako za Karlovac tako i za Slavonski Brod s pravom stoji iza ideje pokretanja trijenalne izložbe hrvatskog akvarela. Na prvoj izložbi, koja je imala premijeru u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas 25. svibnja, bilo je izloženo 233 rada 133 autora. Na prvom trijenalu akvarela sudjelovala je cijela jedna generacija sjajnih autora od kojih nažalost mnogi nisu među živima. Spomenimo stoga Murtića, Lovrenčića, Sablića, Antolčića, Radoičića, Rajkovića, Reisera, Petrovića, Perčinlića, Hadžića i druge. U dvadeset i jednu godinu trajanja Triennala, na njemu je izlagalo preko 400 autora koji su omogućili da ova manifestacija doživi osam izdanja.


Izložba ovogodišnjeg 8. Hrvatskog triennala čija je premijera bila u Slavonskom Brodu u svibnju, a zatim u srpnju u karlovačkoj galeriji Vjekoslav Karas imat će svoju završnicu u zagrebačkom Muzeju Mimara 5. studenoga 2019. godine s početkom u 19 sati. Zdravko Milić, akademski slikar iz Labina dobitnik je Velike otkupne nagrade 8. Hrvatskog triennala akvarela za rad Nebeska podmornica, a zagrebački akademski slikar Zoran Kakša dobio je Posebnu pohvalu za rad Starost. Od niza autora sudionika treba svakako istaknuti i Brešića, Haramiju, Sedera, Mariju Ujević, Biffela, Kesera, Lipovca, Kuliša, Diminića, Šiška, Palisku, Švaljeka, Labaša, Bučana, braću Jakelić…

Sonja Švec Španjol, predsjednica Prosudbene komisije 8. triennala ističe: “8. hrvatski triennale akvarela potvrdio je činjenicu kako tehnika akvarela i dalje uživa veliku popularnost, te je sam triennale postao poticaj i mjerilo vrijednosnih dosega u tehnici akvarela i bez imalo sumnje prerastao u tradiciju nakon pune 22 godine kontinuiranog djelovanja. I možda još bitnije, hrvatski triennale akvarela ukazuje kako ne mora sve biti glasno, veliko i agresivno kako bi bilo vidljivo, uvaženo i cijenjeno. Dapače, svijet nam uvijek iznova pokazuje kako oni tihi zakutci skrivaju najveće vrijednosti ukoliko znamo osluškivati, gledati, ali i vidjeti.”

Nakon dugog niza godina zagrebačka publika imati će priliku vidjeti ovu jedinstvenu kolektivnu izložbu sjajnog medija koji umjetnicima pruža neslućene mogućnosti. Žiriranje radova za 8. Hrvatski triennale akvarela održano je 28. travnja 2019. u prostorijama Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Od pristiglih radova 163 autora prosudbena komisija u sastavu Sonja Švec Španjol (mag. hist. art.), Dino Trtovac (akad. slikar) i Tomislav Buntak (akad. slikar) odabrala je 79 autora koji će dati izgled 8. hrvatskom triennalu akvarela.

Zdravko Milić - Nebeska podmornica / akvarel na papiru - 56 x76 cm / 2019

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged