34. gavelline večeri

34. Gavelline večeri – 11 dana zagrebačke kazališne rapsodije

U Gradskom dramskom kazalištu Gavella održat će se 34. Gavelline večeri koje u svom ovogodišnjem programu, u odabiru Dražena Ferenčine, Sonje Kovačić i Enesa Vejzovića, ravnatelja, producentice i glumca kazališta Gavella, obuhvaćaju 11 predstava, od čega je 10 u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala. 34. Gavelline večeri održat će se od 11. do 23. listopada 2019. godine, a tijekom tih 11 večeri gledatelji mogu vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Ljubljane, Splita, Beograda, Sarajeva, Varaždina, Maribora i Zagreba.

Obrazloženje odabira predstava

Ovogodišnje Gavelline večeri, kao i prijašnjih godina, okupljaju repertoarne vrhunce kazališnih kuća iz Hrvatske i susjednih nam zemalja, koji su se u prethodnoj sezoni istakli izvrsnošću i uzbudljivošću, predstave nošene nadahnućem i vještinom svojih stvaratelja, koje živo komuniciraju s publikom propitujući mogućnosti i dosege dramskog teatra danas, bez obzira je li riječ o adaptacijama klasičnih drama, suvremenim komadima ili pak preradama filmskih djela u kazališna.

Odabrani naslovi tematski variraju, što je stalnost Festivala, no u formalnom smislu moguće im je pronaći neke zajedničke odrednice. Ponajprije, tu je ansambl-igra, snažno prisutno izvođačko zajedništvo u sukreiranju kazališnog čina, koje možda najbolje opisuje jedan od tekstova uz sarajevsku Sjećaš li se Dolly Bell, koji ju karakterizira kao predstavu s 12 glavnih glumaca. Slično je i s ostalim naslovima, pa i onima u kojima bismo možda očekivali da se sve vrti oko glavnog junaka ili junakinje. I redatelji kao da su okrenuti glumcima, pa među odabranima nema predstava gdje je koncept snažniji od izvođača.

Radost igre obilježava vrlo različite pristupe, poetike, žanrove i poglede, od travestije Baala, preko angažiranosti Petrijinog venca, ekspresivnosti Tramvaja zvanog žudnja, eksperimentalnosti Tri sestre, autentičnosti Huddersfielda ili preciznog ludizma Addamsovih, da spomenemo tek neke od gostiju Gavellinih večeri – svuda je prisutno glumačko prijanjanje uz misao predstave, analitičnost u pristupu liku, ravnopravan dijalog s partnerima na sceni. Rezultat je toga i otvorenost prema publici, svijest o važnosti njezinog uključivanja u suigru, poziv – da nam se pridruže.

Razgovori o predstavama i nagrade

Nakon svake predstave, atriju kazališta organizirat će se razgovori sa zainteresiranom publikom o predstavi, a razgovore će voditi Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja i sveučilišna nastavnica te glumci kazališta Gavella.

Dodjeljuju se četiri nagrade, a odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi donijet će tročlano prosudbeno povjerenstvo – Biserka Ipša, Anica Tomić i Gea Vlahović.

Pobjednike 34. Gavellinih večeri saznat ćemo u srijedu, 23. listopada 2019. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged