34. rudarska greblica / rude, samobor

34. Dani rudarske greblice – manifestacija posvećena slanom kolaču

Kulturno – umjetničko društvo Oštrc i ove godine organizira Dane rudarske greblice, a manifestacija se održava 6. i 7. srpnja 2019. godine u mjestu Rude kraj Samobora. Subotnji program (6. srpanj) počinje gastro susretima od 15 sati kod rudnika sv. Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je kotlić. U 21 sat počinje koncert etno punk sastava Ogenj, a poslije njih sviraju domaći rockeri Adrenalica. U nedjelju u 14.30 sati na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od 17.30 počinju folklorni susreti na rukometnom igralištu u centru Ruda.

O Rudarskoj greblici

Manifestacija je posvećena greblici – istoimenom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće, kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je tanki kolač nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. godine nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017., zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

rudarska greblica

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged