mladen crnobrnja gumbek

13. Gumbekovi dani – festival posvećen velikom glumcu Mladenu Crnobrnji

U ožujku će se, kao i svake godine, u Histrionskom domu održati Gumbekovi dani. Ove 2020. godine održat će se po trinaesti put, a posvećeni jednom od najvećih hrvatskih komičara, kabaretista i glumaca – Mladenu Crnobrnji Gumbeku.

Sto i jednu godinu nakon što se u Zagrebu pojavio kabaret (koji je izmišljen u Parizu 1881.), kao svojevrsna kazališna forma za zabavu gostiju u kavanama koje su na originalan način htjele nadvisiti konkurenciju u kojoj je posjetitelje zabavljala glazba, Glumačka družina Histrion i njezin umjetnički ravnatelj Zlatko Vitez organizirali su 2008. u Histrionskom domu I. festival kabareta Gumbekovi dani. Festival je nazvan prema jednom od najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovice 20. stoljeća Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939 – 2000).

On je bio i veliki majstor kabaretskog umijeća, toga specifičnog kazališnog izraza koji je u našem gradu, posebice između dva svjetska rata, bio iznimno popularan. Tako je u svojoj knjizi Zagrebački kabaret slici jednog rubnog kazališta nakon iscrpnog proučavanja njegove povijesti posvjedočio jedan od naših istaknutih kazališnih kritičara i teatrologa Igor Mrduljaš.

Gumbek je često nastupao izvan svoje matične kuće, posebice u Glumačkoj družini Histrion. Tamo je 1989. godine pokazao svu raskoš svojega predstavljačkog umijeća u njihovoj izvedbi najvažnijega hrvatskog kabaretskog teksta druge polovice prošlog stoljeća Kavana Torso autora Tahira Mujičića, Nina Škrabe i Borisa Senkera u režiji Zlatka Viteza. U toj glumačkoj družini oduševljavao je i u Vitezovim režijama Hist(e/o)rijade (1983.) istih autora, Diogenešu (1993.) Tituša Brezovačkog i Zagorkinoj Tajni Krvavog mosta (1998.) te u Gričkoj vještici (1987.) u režiji Mira Međimorca i u Jalnuševčanima (1995.) u režiji Zorana Mužića. S uspjehom je nastupio i 1997. u Hrvatskom Diogenesu autora Augusta Šenoe i Milana Begovića u režiji Želimira Mesarića.

Svoju posljednju predstavu odigrao je na Histrionskom ljetu u režiji Dražena Ferenčine

Toga se Zlatko Vitez prisjetio u najavi prvih Gumbekovih dana: “… i Gumbek i cabaret važni su histrionski međaši, od samih početaka do danas. Mladen Crnobrnja Gumbek i svoju je posljednju ulogu odigrao u Histrionu. Bilo je to u jesen 1999. godine u Doktoru pod mus autora J. B. Moliera na Opatovini. Tada smo još maštali o Histrionskom domu koji se danas diči i Gumbekovih poprsjem. Stoga odlučismo da Gumbek ima svoje dane, i to ne slučajno u mjesecu kada se budi proljetni život i kada trešnje na njegovoj Trešnjevci sramežljivo počnu pupati.”

XIII. Gumbekove dani svečano će biti otvoreni u srijedu, 18. ožujka s predstavom SRATNIK autora Mladena Medaka – Gage, a svečano zatvaranje i dodjela nagrada XIII. Gumbekovih dana će biti u ponedjeljak, 30. ožujka s istom predstavom. Sve predstave će se održati u Histrionskom domu (Ilica 90) s početkom u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati i kupiti na blagajni Histrionskog doma.

Ove godine, u sklopu Gumbekovih dana, odigrat će se čak 12 različitih predstava. Osim zagrebačkih kazališta – Teatar &TD i GSK Kerempuh, na XIII. Gumbekovim danima gostovat će i Mladen Medak Gaga iz Bjelovara, Kerekesh Teatar iz Varaždina, GK Joza Ivakić iz Vinkovaca, Gradsko kazalište mladih iz Splita, HNK Varaždin i HNK Osijek, kao i kazališta iz susjednih zemalja – Pozorište Prizor i YugoArt iz Beograda, Mestno gledališče ljubljansko iz Ljubljane i Zijah A. Sokolović. Više doznajte na mrežnim stranicama histrion.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “13. Gumbekovi dani – festival posvećen velikom glumcu Mladenu Crnobrnji

Comments are closed.