vukovarska ulica, zagreb / travanj 2016

Zbog porasta cijena zagrebačkih stanova, raste potražnja i za kućama

U moru oglasa za prodaju ili najam nekretnina na oglasniku Crozilla.com u rujnu su prva mjesta na ljestvici potražnje zauzimali stanovi u Zagrebu. Oni su, naime, oduvijek smatrani dobrom investicijom, s obzirom da se, osim za stanovanje, mogu koristiti i za iznajmljivanje pa na taj način s vremenom mogu isplatiti sami sebe.

Najatraktivniji dijelovi grada za kupnju stanova u rujnu su na oglasniku Crozilla.com bili Trešnjevka, Centar, Maksimir i Donji grad.

Posljednjih se godina, osim velike potražnje, na zagrebačkom tržištu osjeti i porast cijena koji je uzrokovan brojnim faktorima poput subvencioniranih kredita, niskih kamatnih stopa, turističkog procvata grada – zbog kojeg je porasla potražnja za dnevnim najmom što se odrazilo i na stanove za dugoročni najam, ali dijelom i zbog porasta cijena gradnje.

Rujanske vrijednosti zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u odnosu na prošlu godinu porasle su za 8,8 posto, a prosječna tražena cijena kvadrata popela se na 2043 eura.

Valja računati kako između oglašavanih i realiziranih cijena najčešće stoji osjetna razlika, a prema riječima Borislava Vujovića, direktora agencije za nekretnine Opereta d.o.o., ona trenutno iznosi oko 10 posto.

Podaci oglasnika Crozilla.com ukazuju na porast traženih cijena, a u agenciji Opereta d.o.o. kažu kako su vidljive razlike i u cijenama po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju: “Cijene su više nekih 8 posto u odnosu na prošlu godinu, naravno da godina još nije gotova pa nemamo potpunu sliku.”

Raste potražnja za kućama

Zbog porasta cijena stanova, dio kupaca se sve češće odlučuje i za alternativne mogućnosti, među kojima je i kupnja kuće. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne cijene kvadrata kuća u rujnu bile gotovo 35 posto niže no cijene stanova, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće iznosila je 1337 eura.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Otvoren je Motofreak Tuning Centar, prvi Dyno Moto Tuning centar u Hrvatskoj

Borislav Vujović kaže kako si mnogi kupci više ne mogu priuštiti stan te se odlučuju na kupnju kuće pa je veća potražnja počela za kućama na području grada s cijenama do oko 120.000 eura.

“Kuće su poslovično tražene u širem centru, na premium lokacijama kao što su Šalata, Tuškanac, Pantovčak, Cvjetno naselje i tu su cijene jako visoke, ali su i ostali dijelovi grada oživjeli i postoji potražnja za kućama”, rekao je Vujović te dodao kako je uvjet da cijena po kvadratu bude znatno niža od cijene stana u istom kvartu.

Zbog porasta cijena gradnje zemljišta za kuću slabije se prodaju

Nešto više godišnje vrijednosti, u visini od 7,8 posto, zabilježene su na cijenama građevinskih zemljišta za koje se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 138 eura po kvadratu.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Mreža dnevnih tramvajskih linija u Zagrebu

“Zemljišta su interesantna u tramvaj zoni za investicijsku gradnju, to jest gradnju stanova. Cijene su narasle, ali je teško utvrditi koliko jer jako ovisi o tome što se na zemljištu može izgraditi. Zemljišta za kuće se slabo prodaju, jer je jako narasla cijena gradnje, teško je naći izvođača i rokovi izgradnje su se produžili”, rekao je Vujović za Crozilla.com.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -