vukovarska ulica, zagreb / travanj 2016

Zbog porasta cijena zagrebačkih stanova, raste potražnja i za kućama

U moru oglasa za prodaju ili najam nekretnina na oglasniku Crozilla.com u rujnu su prva mjesta na ljestvici potražnje zauzimali stanovi u Zagrebu. Oni su, naime, oduvijek smatrani dobrom investicijom, s obzirom da se, osim za stanovanje, mogu koristiti i za iznajmljivanje pa na taj način s vremenom mogu isplatiti sami sebe.


Najatraktivniji dijelovi grada za kupnju stanova u rujnu su na oglasniku Crozilla.com bili Trešnjevka, Centar, Maksimir i Donji grad.

Posljednjih se godina, osim velike potražnje, na zagrebačkom tržištu osjeti i porast cijena koji je uzrokovan brojnim faktorima poput subvencioniranih kredita, niskih kamatnih stopa, turističkog procvata grada – zbog kojeg je porasla potražnja za dnevnim najmom što se odrazilo i na stanove za dugoročni najam, ali dijelom i zbog porasta cijena gradnje.

Rujanske vrijednosti zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u odnosu na prošlu godinu porasle su za 8,8 posto, a prosječna tražena cijena kvadrata popela se na 2043 eura.

Valja računati kako između oglašavanih i realiziranih cijena najčešće stoji osjetna razlika, a prema riječima Borislava Vujovića, direktora agencije za nekretnine Opereta d.o.o., ona trenutno iznosi oko 10 posto.

Podaci oglasnika Crozilla.com ukazuju na porast traženih cijena, a u agenciji Opereta d.o.o. kažu kako su vidljive razlike i u cijenama po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju: “Cijene su više nekih 8 posto u odnosu na prošlu godinu, naravno da godina još nije gotova pa nemamo potpunu sliku.”

Raste potražnja za kućama

Zbog porasta cijena stanova, dio kupaca se sve češće odlučuje i za alternativne mogućnosti, među kojima je i kupnja kuće. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne cijene kvadrata kuća u rujnu bile gotovo 35 posto niže no cijene stanova, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće iznosila je 1337 eura.

Borislav Vujović kaže kako si mnogi kupci više ne mogu priuštiti stan te se odlučuju na kupnju kuće pa je veća potražnja počela za kućama na području grada s cijenama do oko 120.000 eura.

“Kuće su poslovično tražene u širem centru, na premium lokacijama kao što su Šalata, Tuškanac, Pantovčak, Cvjetno naselje i tu su cijene jako visoke, ali su i ostali dijelovi grada oživjeli i postoji potražnja za kućama”, rekao je Vujović te dodao kako je uvjet da cijena po kvadratu bude znatno niža od cijene stana u istom kvartu.

Zbog porasta cijena gradnje zemljišta za kuću slabije se prodaju

Nešto više godišnje vrijednosti, u visini od 7,8 posto, zabilježene su na cijenama građevinskih zemljišta za koje se na oglasniku Crozilla.com u prosjeku tražilo 138 eura po kvadratu.

“Zemljišta su interesantna u tramvaj zoni za investicijsku gradnju, to jest gradnju stanova. Cijene su narasle, ali je teško utvrditi koliko jer jako ovisi o tome što se na zemljištu može izgraditi. Zemljišta za kuće se slabo prodaju, jer je jako narasla cijena gradnje, teško je naći izvođača i rokovi izgradnje su se produžili”, dodao je Borislav Vujović za Crozilla.com.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged