ambienta 2019 / zagrebački velesajam

Završila Ambijenta, sajam Zagrebačkog Velesajma o dizajnu i stanovanju

Nova priča o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju, stanovanju i hrvatskoj proizvodnji predstavljena je od 9. do 13. listopada 2019. godine na tematski i sadržajno proširenoj Ambienti s novim područjima: NAMJEŠTAJ i UNUTARNJE UREĐENJE te INDUSTRIJSKI PROGRAM, GRAĐENJE i OPREMANJE, HORECA – Living kitchen i ART FAIR ZAGREB.

“Sva raskoš projekta očituje se i u ovogodišnjim pokazateljima: Salon četvrtu godinu za redom raste, ove godine eksponencijalno: 30 % u sudjelovanju izlagača i 50 % u ukupno angažiranoj izložbenoj površni. Svih je deset paviljona Zagrebačkog velesajma namijenjenih sajmovima prepuno, u njima će najbolje od sebe pokazati 461 izlagač iz 28 zemalja. Iz brojki možete iščitati kvantitetu, ali ne i estetski doživljaj, tematski i sadržajno upotpunjenu Ambientu koja se prometnula u pravu rapsodiju drvne industrije i industrije namještaja te povezanih industrija, domaćih i inozemnih”, istaknula je na svečanom otvaranju Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Salon je posjetilo 21.259 posjetitelja uz nastavak rasta broja poslovnih posjetitelja za 15% u odnosu na prošlu godinu.

Ambientu je pratilo nekoliko snažnih stručnih skupova: panel Strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, stručni skup Ambienta za arhitekte – Produkteka na temu proizvodnja namještaja.

Design Zone ove je godine kroz dvije cjeline u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma predstavila vodeće hrvatske i inozemne proizvođače kao i samostalne dizajnere koji tek pronalaze svoj put na tržištu. Cijeli prostor kurirali su Nikola Radeljković (Numen/ForUse) i Ada Kezić (A1 Format).

U sklopu Zagreb Art Faira održana je aukcija umjetnina aukcijske kuće Kontura. Riječ je bila o radovima koji su bili u Zbirci Filip Trade. Program Zagreb Art Faira uređivao je art direktor Ante Potočnjak.

Tradicionalno za vrijeme Ambiente dodijeljena su priznanja i nagrade izlagačima: DESIGN + nagrada za najbolji dizajn proizvoda na Ambienti, MOBIL OPTIMUM priznanja kvalitete najviše ocijenjenih proizvoda i NAGRADA NOVINARA.

Zlatnu plaketu i diplomu Mobil optimum dobili su NATURA krevet za inovativno rješenje i kvalitetu izrade kreveta – SPIN VALIS d.d., WAVES – Milla & Milli, za uspješan dizajn, kvalitetu izrade i primjenu materijala – MUNDUS VIRIDIS d.o.o., MOVI – sustav pomičnog namještaja, za funkcionalnost i inovativno rješenje – DIZZ CONCEPT d.o.o., JAIME – blagovaonički set za uspješnu primjenu materijala i tehnologije u izradi blagovaoničkog seta – PRIMA NAMJEŠTAJ d.o.o., Prima Mobilis d.o.o., Prima sofa d.o.o.

Nagrada novinara za najbolju prezentaciju dodijeljena je brendu Milla&Milli, za proizvod je dodijeljena Dizzconceptu za kuhinjski monoblok za vanjske i unutrašnje prostore NOTA, a za dizajn Artisanu za Wu lounge chair.

Nagradu DESIGN+ dobili su Modular sofa After – dizajner Numen/for use za najbolji proizvod, Štof – izlagač prostoria d.o.o. za najbolji izložbeni prostor, Suvenir Arbor, za dječji program – dizajnerica Ana Boroš za najbolju prezentaciju proizvoda, stol Ala za najboljeg mladog dizajnera, a posebnim priznanjem za cirkularni dizajn nagrađen je George Bosnas, proizvođač Biopack Young Balkan Designers.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged