renata vujasinović - visa hrvatska - 2020

Visa bilježi više od pola milijarde transakcija putem beskontaktnih plaćanja

Visa je obradila više od pola milijarde dodatnih beskontaktnih plaćanja u kojima je do nedavno transakciju bilo potrebno autorizirati PIN brojem. Razlog povećanja je rast iznosa koji je moguće platiti bez autorizacije PIN-om, a limiti su povećani u više od 29 zemalja diljem Europe.

Pandemija korona virusa transformirala je beskontaktno plaćanje iz ugodnog u nezaobilazno. Mogućnost digitalnog plaćanja u trgovinama više nije samo pogodnost, već potreba potrošača i trgovaca i omogućuje kupnju bez kontakta na terminalima za plaćanje. Važno je napomenuti da je Visa obradila znatno više transakcija bez PIN-a u mnogim europskim zemljama otkako su povećani limiti za beskontaktna ograničenja.

Rastuća potražnja za beskontaktnim plaćanjem primjetna je u cijeloj Europi, gdje je preko 75 posto plaćanja putem Visa kartica sada beskontaktno. U nekim se europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija putem Visa kartica više nego udvostručio na godišnjoj razini2, a u mnogim najvećim europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija povećao se za najmanje 20% u proteklih godinu dana.

U Hrvatskoj je broj beskontaktnih transakcija porastao za 20 posto, a zabilježen je i rast u e-commerce transakcijama od čak 40 posto u odnosu na 2019.

ogodnost i jednostavnost beskontaktnog plaćanja pokazuje da potrošači sve više odabiru tehnologiju bez PIN-a za svoju svakodnevnu potrošnju

Pogodnost i jednostavnost beskontaktnog plaćanja pokazuje da potrošači sve više odabiru tehnologiju bez PIN-a za svoju svakodnevnu potrošnju

“Rastuća popularnost beskontaktnih plaćanja u Europi nije novost – pandemija je poslužila za ubrzavanje postojećeg trenda, samo što plaćanja bez dodira više nisu pogodnost, već potreba. Čim je počela globalna pandemija, odmah smo se dodatno fokusirali na suradnju s našim partnerima širom Europe kako bismo podigli ograničenja beskontaktnog plaćanja i tako pomogli potrošačima da lakše i sigurnije plaćaju i smanje potrebu za unosom svog PIN-a”, rekla je Renata Vujasinović, menadžerica Vise za Hrvatsku.

Kroz podršku vodeće Visa tehnologije plaćanja i postojeću sigurnost, europski potrošači sve više mogu koristiti svoje kartice i mobilne uređaje kako bi plaćali bez dodira i dok su “u pokretu”. Najnovija tranzitna inovacija tvrtke Visa znači da se beskontaktno plaćanje sada može koristiti i za putovanja u više od 50 europskih gradova.

Štoviše, beskontaktne kartice imaju među najnižim stopama prijevara u usporedbi s bilo kojom vrstom plaćanja, a ta je prijevara na fizičkom prodajnom mjestu ostala na povijesnim najnižim razinama u zemljama u kojima se beskontaktna plaćanja naširoko koriste.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -