tržište nekretnina :: volovčica, ivanićgradska ulica, zagreb :: svibanj 2016.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj i početkom 2023. godine snažno raste – povećan je broj stranih kupaca

Prema podacima specijaliziranog portala Crozilla.com tržište nekretnina i u veljači 2023. godine pokazuje mjesečni porast zagrebačkih cijena stanova i to u visini od 2,2 posto. A dodajmo da je u istom razdoblju zabilježen i veći porast broja posjetitelja zainteresiranih za kupnju ili najam tamošnjih nekretnina. Nekretnine u glavnom gradu oduvijek su bile predmet želja i svojevrstan statusni simbol domaćim kupcima kojima su one na moru u većini slučajeva ipak postale preskupe. Unatoč, za naše pojmove visokim cijenama, nekretnine na našoj obali i dalje su jeftinije od onih u brojnim drugim europskim zemljama.


A ulaskom u Eurozonu i prelaskom na Euro, Hrvatska je postala još zanimljivija inozemnim kupcima koji svoj novac žele uložiti u nekretnine. Naime, u posljednjih nekoliko godina strani kupci postali su sve značajniji faktor na hrvatskom tržištu nekretnina. Potaknuti visokim cijenama nekretnina u brojnim drugim europskim zemljama, velik broj stranaca odlučuje se na kupnju u Hrvatskoj. A ona im je sve češća alternativna opcija.

“Dok jedni kupuju nekretnine u Hrvatskoj za odmor, drugi ih kupuju kao investiciju. A ima i onih koji ih kupuju za stanovanje, odnosno za treću životnu dob. No, unatoč porastu, cijene naših nekretnina još uvijek su relativno pristupačne. I to u usporedbi s cijenama u drugim europskim zemljama, posebice na obalnom području, koje je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, najpopularnije među stranim posjetiteljima za kupnju nekretnina”, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio.

Statistike pokazuju kako stranci čine značajan postotak ukupnog prometa nekretnina – oko 30 posto

Dodajmo da su kupci iz Njemačke, Austrije i Slovenije su među najčešćim kupcima nekretnina u Hrvatskoj. A takve rezultate daje i analiza posjetitelja oglasnika Indomio Hrvatska – Indomio.hr i crozilla.com. Naime, tijekom 2022. godine na oglasniku Indomio mreže posjetitelji iz tih zemalja najviše su pretraživali nekretnine na obali. I to posebno na sjevernom Jadranu te u Istri i na Kvarneru. Potencijalni kupci iz Njemačke na oglasniku Indomio.hr i Crozilla.com lani su najviše pretraživali stanove u Crikvenici, Puli i Zagrebu te kuće na Krku, Viru i u Zadru. Dodajmo da su tražena i zemljišta u Zagrebu i okolici te u Poreču.

Austrijance su 2022. godine zanimali stanovi i poljoprivredna zemljišta u Istri, a kuće u Primorsko-goranskoj županiji. Istarska županija i otok Krk potencijalnim kupcima iz Slovenije lani su bili najčešća područja pretraživanja stanova, kuća i građevinskih zemljišta. A poljoprivredna zemljišta putem oglasnika Indomio.hr i Crozilla.com najviše su tražili na Krku, Braču i Viru.

Tržište nekretnina raste i nakon ulaska Hrvatske u Eurozonu

Podsjetimo, početkom 2023. godine Hrvatska je ušla u Eurozonu. A to je izazvalo strahove od dodatnog rasta cijena nekretnina. Prognoze za buduće kretanje cijena nekretnina nisu sigurne, no primjeri drugih zemalja koje su već prošle kroz ovu “fazu” mogu poslužiti kao dobar pokazatelj stanja na tržištu nekretnina u budućnosti.

“Pristupanje eurozoni može imati značajan utjecaj na cijene nekretnina. Ali to ovisi i o mnogim drugim faktorima, uključujući i cjelokupnu gospodarsku situaciju, kao i stanje tržišta nekretnina prije pristupanja. Sveukupno, promjene u cijenama nekretnina nakon ulaska zemalja u EU i/ili Eurozonu variraju ovisno o različitim čimbenicima. A one uključuju ekonomske, političke i socijalne uvjete”, dodao je Mladen Matijević.

Rast cijena nekretnina u mnogim zemljama bio je potaknut stranim ulaganjima, turizmom, urbanizacijom i niskim kamatnim stopama koje su posljedica ulaska u Eurozonu. Međutim, čimbenici poput globalne financijske krize, globalne pandemije koronavirusa ili lokalnih ekonomskih i političkih okolnosti mogu utjecati na promjene cijena nekretnina u svakoj zemlji. “Zbog toga je teško precizno predvidjeti kako će se tržište nekretnina razvijati u budućnosti”, dodao je Matijević.

Tagged