technics su-r1000 2020

Technics predstavio SU-R1000, svoje prvo integrirano pojačalo referentne klase

Technics je predstavio svoje prvo integrirano pojačalo referentne klase SU-R1000. Proizvodi referentne klase razvijaju se s namjerom zadovoljenja Technicsove velike želje da korisnicima ponudi vrhunsku kvalitetu zvuka i premium glazbeni doživljaj po kojem je ova robna marka poznata. SE-R1, prvo Technicsovo stereo pojačalo snage referentne klase predstavljeno 2014., dolazilo je s brojnim novim i originalnim digitalnim tehnologijama poput LAPC-a (Load Adaptive Phase Calibration, kalibracija faze ovisno o opterećenju) za realizaciju idealnog impulsnog odziva i modul JENO (Jitter Elimination and Noise – Shaping Optimisation, uklanjanje jittera i optimizacija oblikovanja šuma) za postizanje kvalitetne i precizne konverzije signala modulacije širine impulsa uz minimalan jitter.


Zahvaljujući preciznoj zvučnoj slici i ekspanzivnom zvuku, tržište je dočekalo SE-R1 otvorenih ruku – bio je to početak doba digitalnih pojačala. Gramofonski sustav SL-1000R predstavljen 2018. spojio je tehnologiju digitalne kontrole s tradicionalnom analognom tehnologijom na visokim razinama. U kombinaciji s izvanredno snažnim okretnim momentom i preciznom i glatkom izvedbom rotacije, taj je gramofon postigao nenadmašnu tišinu rada i dinamičnost zvuka koje dotad nije postigao nijedan uobičajeni reproduktor ploča.

Oboružan postignućima i vrijednostima akumuliranim na Hi-Fi tržištu od ponovnog rođenja robne marke Technics 2014. i osnažen rezultatima istraživanja i razvoja usmjerenim na poboljšanje kvalitete zvuka uz fokus na digitalne tehnologije, Technics predstavlja integrirano pojačalo SU-R1000 kojim dodatno podiže digitalna pojačala na nove visine.

Pristupi pri razvoju pojačala SU-R1000

Većina vrhunskih audiopojačala je analogna. Analogna pojačala imaju dugu povijest, a njihove tehnologije za unaprjeđenje kvalitete zvuka, poput razvoja sklopovskih sustava i dijelova, smatraju se posve etabliranima. Digitalna pojačala, s druge strane, i dalje imaju izvrstan potencijal za daljnji razvoj jer je brz tehnički napredak zadnjih godina omogućio iznimno preciznu obradu signala koja nije moguća analognim sustavima. Imajući u vidu da su današnji glavni izvori glazbe digitalni, npr. CD i platforme za streaming, digitalni bi se signali trebali obrađivati u izvornom digitalnom formatu. I uređaji poput AD konvertera napreduju, omogućujući krajnje preciznu obradu digitalnih signala iz analognih izvora glazbe.

U takvim okolnostima Technics razvija tehnologiju digitalnih pojačala od 2014. Prilikom stvaranja proizvoda referentne klase SU-R1000 Technics je koristio sljedeće tehničke pristupe.

Napredak tehnologije digitalnih pojačala – Technics ima uz vlasničke tehnologije koje maksimiziraju prednosti digitalnih pojačala poput LAPC-a i JENO-a, novorazvijenu tehnologiju ADCT (Active Distortion Cancelling Technology, aktivno poništavanje izobličenja). ADCT postiže dodatno obogaćenje kvalitete zvuka uklanjanjem izobličenja koja generira elektromotorna protusila zvučnika i pad napona napajanja.

Napredak tehnologije napajanja – Novi preklopni sustav napajanja, Advanced Speed Silent Power Supply, uspješno je poboljšao omjer signala i šuma. Četiri nezavisne jedinice napajanja za različite sklopovske blokove ostvaruju vrhunsko razdvajanje i dinamičnu reprodukciju zvuka. Štoviše, jedinice za napajanje sastoje se od GaN (galijeva nitrida) s niskim otporom.

Technicsov novitet u ponudi: fonoulaz – Još uvijek ima puno obožavatelja analognih ploča i oni za Technics čine važan tržišni segment. SU-R1000 opremljen je inteligentnim ulazom Phono EQ koji koristi digitalnu tehnologiju za postizanje precizne krivulje ekvilizatora. On nudi visoku kvalitetu zvuka unaprjeđenjem preslušavanja zvučnice i poboljšanjem frekvencijske karakteristike koju određuje podudaranje zvučnice i fonoekvilizatora uz pomoć posebnog kalibracijskog vinilnog diska koji se isporučuje s pojačalom.

Tehnologije visoke kvalitete zvuka implementirane u SU-R1000

JENO (uklanjanje jittera i optimizacija oblikovanja šuma) – Jitter je glavni uzročnik izobličenja u digitalnim sustavima, a uzrokuje ga nepodudaranje glavnih taktova koji se koriste u digitalno – analognoj konverziji. Da bi se izbjegla degradacija zvuka uslijed jittera, Technics je razvio originalni sklop za smanjenje jittera koji se sastoji od generatora takta u sustavu za oblikovanje šuma radi smanjenja jittera u niskofrekvencijskom rasponu i visokopreciznog konvertera pulsa za sprječavanje jittera u visokofrekvencijskom rasponu. Time se na idealan način smanjuje jitter u cijelom frekvencijskom rasponu. To funkcionira s originalnim sklopom za modulaciju širine impulsa koji optimizira brzinu oblikovanja šuma, stupanj i rekvantizacijski broj te gradaciju modulacije širine impulsa kako bi se signali visoke razlučivosti pretvorili u modulaciju širine impulsa bez uzrokovanja štete dinamičkom rasponu. Te tehnologije omogućuju da tako konstruirana Technicsova digitalna pojačala reproduciraju prirodne i profinjene nijanse glazbe.

LAPC (Load Adaptive Phase Calibration, kalibracija faze koja se prilagođava opterećenju) – Impedancija zvučnika mijenja se sa svakom frekvencijom, a pojačalo snage mora pogoniti zvučnike tako da njega ne utječu karakteristike zvučnika. No, digitalna pojačala uobičajene konstrukcije povezana su u izlaznoj fazi niskoprolaznim filtrom sa zvučnicima, pa na njih još jače utječu karakteristike impedancije zvučnika. Iako su karakteristike amplitude uobičajenih pojačala poboljšane uslijed negativne povratne sprege, nije bilo moguće poboljšati faznu karakteristiku. Stoga smo razvili algoritam za prilagodljivu optimizaciju impedancije zvučnika koji korigira na idealan odziv impulsa kroz digitalnu obradu signala, i to mjerenjem karakteristika amplitude i faze frekvencije pojačala uz povezane zvučnike. Ta nova tehnika omogućuje izravnavanje frekvencijskih karakteristika amplitude i faze, što prije nisu radila pojačala, kao i postizanje zvuka s bogatom prostornom ekspresijom.

ADCT (tehnologija aktivnog poništavanja izobličenja) – Tehnologija aktivnog poništavanja izobličenja koju je Technics netom razvio precizno izdvaja i uklanja izobličenja u fazi izlazne snage koju generiraju elektromotorna protusila i padovi napona. Na Hi-Fi audiotržištu gdje je moguće konfigurirati neograničen broj audiosustava kombinacijom raznih proizvoda, kvalitetna audiopojačala moraju do maksimuma pogoniti razne modele zvučnika. Tehnologija aktivnog poništavanja izobličenja precizno izdvaja izobličenja određivanjem razlike između terminalskog izlaza zvučnika i JENO izlaza, a zatim korigira izlazni digitalni signal, korigirajući time uobičajeni sustav digitalnog pojačala. Time se stvara moćna sila za pogon zvučnika i akustičke energije uz ponudu izvrsnih značajki digitalnog pojačavanja, poput niske razine šuma, oštre slike zvuka i ekspanzivnog ambijentalnog zvuka, bez obzira na vrste povezanih zvučnika.

Tiho napajanje napredne brzine – SU-R1000 koristi preklopni sustav napajanja kako bi se osigurali stabilan napon i struja kakve zahtijeva digitalno pojačalo. Kod uobičajenog preklopnog sustava napajanja vrijeme operacije preklapanja ON (Uključeno) bilo je kontrolirano radi stabilizacije napona, a to je pak uzrokovalo fluktuaciju frekvencije preklapanja u skladu s opterećenjem. Rezultat: modulacijski šum koji utječe na kvalitetu zvuka. Tiho napajanje napredne brzine uklonilo je taj šum fiksiranjem frekvencije preklapanja u pojasu od 400 kHz. U kasnijoj fazi uključuje se i regulator superniskog šuma. Time se sprječava smanjenje regulacije uslijed fiksne frekvencije preklapanja i sprječava miješanje komponente šuma s visokim frekvencijama. Rezultat je napajanje velikog odziva koje izvlači najbolje performanse iz digitalnog pojačala.

Četiri nezavisne jedinice napajanja – Kod modela SU-R1000 svaki je element s napajanjem poboljšan radi bolje kvalitete zvuka. Za razne blokove sklopova koriste se još i četiri nezavisne jedinice napajanja radi dodatnog unaprjeđenja kvalitete zvuka. Kako je SU-R1000 integrirano pojačalo, interni sklopovi sastoje se od faze pretpojačala i faze pojačala snage u kombinaciji analognih i digitalnih sklopova. Odjeljak Phono-EQ koji obrađuje sitne analogne signale posebno je podložan efektu šuma koji se prenosi preko naponskih vodova. SU-R1000 koristi zasebne jedinice napajanja za analogne i digitalne sklopove u fazi pretpojačala. Također odvaja jedinice napajanja za desne i lijeve kanale u fazi pojačala snage koja zahtijeva veliku električnu snagu. S četirima nezavisnim jedinicama napajanja SU-R1000 sprječava interferenciju među blokovima sklopova koju uzrokuju naponski vodovi i ostvaruje visok omjer signala i šuma te vrhunsko odvajanje.

Generator takta pokretan baterijom – Kod digitalnog pojačala je poboljšanje preciznosti generatora takta, koji pruža važne informacije o tempiranju operacija, ključno za visoku kvalitetu zvuka. No,šum napajanja sklopa generatora takta glavni je negativni čimbenik. SU-R1000 je stoga opremljen generatorom takta s baterijom. Upotreba baterije kao napajanja sklopa generatora takta uklanja negativan efekt šuma napajanja na signal takta, čime se omogućuje vrhunska lokalizacija zvučne slike i čist izražaj zvuka.

GaN-FET pokretač (napajački uređaji velike brzine i niske impedancije) – U dijelu pojačala za izlaznu snagu Technics je upotrijebio FET pokretač velike brzine od GaN (galijevog nitrida) s izuzetno malim otporom. Time je omogućena konstrukcija pojačala velike snage koje koristi jednu push-pull konfiguraciju i omogućuje skraćivanje signalnog puta kojim se prenosi velika struja. Rezultat je izvanredna linearnost bez obzira na razinu zvuka.

Inteligentni Phono EQ – Inteligentni Phono EQ implementiran u SU-R1000 koristi tehnologiju poboljšanja kvalitete zvuka za digitalnu obradu signala koju je Technics usvojio tijekom razvoja LAPC-a radi postizanja visoke kvalitete zvuka koja nije moguća uz analogni Phono-EQ. Ta se tehnologija sastoji od triju dijelova – precizne EQ krivulje, sklopa za onemogućivanje preslušavanja i optimizatora odziva. Te se funkcije mogu uključiti ili isključiti prema preferencijama korisnika.

  • Precizna EQ krivulja – Precizna EQ krivulja postiže se hibridnim analogno-digitalnim sustavom. Niskoprolazni filtar velikog pojačanja (LPF) izvodi analognu obradu, a visoke frekvencije podižu se nakon A/D pretvorbe. Upotreba 40-decibelskog LPF-a u analognom području sprječava gubitak bitova tijekom obrade digitalnog filtra, a visoke frekvencije se podižu velikom preciznošću u digitalnom području radi postizanja visokog omjera signala i šuma.
  • Sklop za onemogućivanje preslušavanja – Ta funkcija mjeri karakteristiku preslušavanja instalirane zvučnice korištenjem signala za mjerenje preslušavanja snimljenog na kalibracijskoj ploči koja se isporučuje s uređajem SU-R1000. Nakon toga se izvodi korekcija unatrag pomoću ugrađenog DSP-a radi znatnog unaprjeđenja karakteristike preslušavanja. Rezultat je oštrija zvučna slika i ekspanzivniji doživljaj zvuka.
  • Optimizatora odziva – Ta funkcija mjeri frekvencijsku karakteristiku instalirane zvučnice pomoću TSP signala (vremenski rastegnut impuls) snimljenog na kalibracijskoj ploči koja se isporučuje s proizvodom te se korigira karakteristična smetnja. Ispravlja se efekt podudaranja impedancije između zvučnice i fonoekvilizatora kako bi se istaknula prava kvaliteta zvuka zvučnice. Ta tehnologija namijenjena je poboljšanju kvalitete zvuka nuđenjem selektora, npr. sklopke, u osjetljivom fonoulaznom vodu radi uklanjanja mogućnosti miješanja šuma.

Pregršt ulaznih i izlaznih terminala – Novo pojačalo dolazi s puno ulaznih i izlaznih terminala, uključujući Phono XLR ulaz i dva USB-B ulazna terminala, radi rukovanja cijelim nizom analognih i digitalnih audioizvora i periferne opreme.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged