opgovi.hr 2020

Projekt “OPGovi Hrvatske” kojoj je cilj obuhvatiti svih 162.966 OPG-ova u Hrvatskoj

Projekt “OPGovi Hrvatske” provodi udruga Inovativni projekti iz Rijeke i Hrvatska zajednica županija, a radi se o web platformi kojoj je za cilj obuhvatiti svih 162.966 OPG-ova na području 20 županija i Grada Zagreba. Na aplikaciji se radimo već godinu dana, a možete ju pregledati na poveznici “opgovi.hr”.

Potaknuti trenutnom situacijom u državi i potrebom za što ranijom uspostavom platforme, projekta je započeo prije planiranoga roka. Vjerojatno ste upoznati sa sličnim inicijativama koje se pojavljuju u zadnjih dva tjedna, ali radi se o ad hoc inicijativama ograničenima na lokalna ili regionalna područja.

Također, iste su bazirane na principu “prodajem – kupujem – dostavljam” zbog nedostupnosti tržnica. Tržnice se već počinju otvarati tako da će potreba za ovakvim inicijativama biti zasigurno manja.

Ova ideja je puno veća, a nosioci projekta bi se baviti njime i nakon što se ova situacija smiri. Također, ne bi se bavila samo kontaktima OPG-ova koji dostavljaju svoje proizvode nego bi predstavljala njihov sustavni i cjelovit pregled.

Temeljna svrha ove platforme je samostalna izrada i upravljanje vlastitom stranicom za svaki pojedini hrvatski OPG. Nažalost, velika većina OPG-ova ne posjeduje vlastitu web stranicu putem koje bi na osobniji način predstavila rad svoje obitelji, što bi ovim sustavom bili u mogućnosti i napraviti.

Od dodatnog sadržaja na platformi moći će se pronaći aktualni natječaji od lokalne, preko regionalne i nacionalne pa sve do europske razine. Nadalje, u info kutku će biti svi relevantni dokumenti za OPG-ove, a odnose se na osnivanje, izvještavanje, umrežavanje i slično. Ukratko – polazišno i centralno mjesto svih hrvatskih OPG-ova.

Što se tiče korisnika njihovih usluga, tj. svih građana, oni će jednostavno prema županijama i kategorijama moći pretraživati platformu kako se ona bude nadopunjavala. Također, bitno je za napomenuti da kreatori stranice neće sami unositi podatke o OPG-ovima jer se ovdje radi se o osobnim podacima, a svrha platforme je da svako gospodarstvo samostalno izrađuje i uređuje svoju stranicu koju na koncu može istaknuti i na vizitkama.

Primjera radi, sada je objavljen po jedan OPG iz svake županije, a ti OPG-ovi su bili finalisti izbora najboljeg OPG-a Zlata vrijedan 2019. godine.

OPGOVI.hr je neprofitnom projekt dviju neprofitnih organizacija, a samo korištenje je u potpunosti besplatano za sve korisnike.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -