visit podčetrtek :: 2023.

Otkrijte Podčetrtek: Zelena bajka tik uz granicu Hrvatske i Slovenije

Pitoreskni gradić Podčetrtek nalazi se u srcu Savinjske regije uz rijeku Sutlu i mjesto je koje svakako trebate posjetiti ovoga proljeća. Divna zelena priroda, prekrasne vizure, bogata kulturna, turistička i gastronomska ponuda… A tu je i Olimski samostan s drevnom ljekarnom oslikanom freskama među najstarijima u Europi, Jelenov greben s jelenima i muflonima koji slobodo šeću prirodom, Vještičja koliba, Kozjanski park, Čokolaterija Olimje… Toliko toga možete vidjeti i doživjeti u zelenom Podčetrteku.


Krenite u istraživanje od Olimskog samostana franjevaca konventualaca koji je jedan od zaštitnih znakova ovog kraja, a nalazi se u podnožju planine Rudnice, u malom mjestu Olimje. U sklopu veličanstvenog dvorca nalazi se i crkva Uznesenja, jedna od najljepših baroknih građevina u Sloveniji. A taj samostan krije i neprocjenjivo umjetničko blago. To je drevna samostanska ljekarna oslikana freskama koje su među najstarijima u Europi.

Skrivenu duboko u zelenom prostranstvu, na kilometar od Olimskog samostana, pronađite zemlju bajki u kojoj se mali i veliki moju prisjetiti Kekeca, Snjeguljice, Crvenkapice i ostalih omiljenih likova iz djetinjstva. a Na putu do kolibe susret ćete junake iz bajki i povijesti i pokoju vješticu, a na kraju posjetiti muzej. A u blizini je i Jelenov greben, dom stotinjak jelena i muflona koji slobodno šeću prirodom. Posjetitelji s njima mogu biti u direktnom kontaktu i hraniti ih, što će posebno oduševiti najmlađe.

Podčetrtek ima i najbolje slovenske terme – Terme Olimia

U zelenoj oazi slovenskog mjesta Podčetrtek nalaze se i Terme Olimia, A one su, podsjetimo, jedne od najprepoznatljivijih slovenskih toplica. Opuštanje u obiteljskom wellnessu Termalija Family Fun, trenutci hedonizma u Wellnessu Orhidelia, detox u Svijetu sauna, avanture za pamćenje na bazenima i brojnim vodenim atrakcijama, jedinstven smještaj u Glamping Olimia Adria Village ili Hotelu Sotelia… To je samo dio bogate ponude ovih modernih termi.

A oni željni akcije i rekreacije svakako bi trebali posjetiti Kozjanski park, točnije krški izvor Davjek. A to je prekrasan primjer kotline i kraškog vrela, idealan za šetnje i piknike. Tu je i prepoznatljiva kulinarska ponuda ovog kraja s lokalnim specijalitetima, poput divljači i gljiva oduševit će gurmane. Za sladokusce vrhunac će biti posjet Čokolateriji Olimje. Riječ je o obiteljskoj tvrtki koja je oživjela tradiciju svojih predaka koji su čokoladu proizvodili u Beču prije Prvog svjetskog rata, a u ponudi ima širok izbor preukusnih ručno rađenih slastica. Više informacija o mjestu Podčetrtek doznajte na mrežnim stranicama na adresi visitpodcetrtek.com.

Tagged