advent u zagrebu / ulica sr njemačke, zagreb / prosinac 2016.

Nacionalna udruga ugostitelja smatra da su Adventske manifestacije ključne za ugostiteljstvo i turizam

Nacionalna udruga ugostitelja početak Adventa u Zagrebu ocijenila je kao odličnu priliku za promociju eno-gastro ponude iz svih krajeva Hrvatske, uz koju je moguće generirati još veći broj turističkih dolazaka i jačati turističku, ali i domaću potrošnju.


Također, manifestacija ovakvog tipa značajna je za sve ugostitelje koji u njoj sudjeluju, a koji se iz godinu u godinu podizanjem kvalitete i inovativnosti ponude trude svim posjetiteljima osigurati ugodno i zabavno blagdansko ozračje, nezaboravno iskustvo i uspomenu. Ono što ugostitelji ističu je potreba za boljim uvjetima na samim lokacijama adventskih kućica te produktivnijom suradnjom svih dionika kako bi zagrebački Advent pratio europske i globalne trendove.

“Zagrebački je Advent doista izgrađen u jedan dobar, kvalitetan i popularan brend, od kojeg korist imaju i grad i njegovi građani, i mi ugostitelji i turisti. Naime, Advent uprihodi 500 milijuna kuna prometa, a generira i dodatna radna mjesta te potiče domaću potrošnju kroz plasiranje domaćih namirnica. Žao mi je što naš trud i sama manifestacija padaju u drugi plan zbog prijepora oko organizacije, a ta energija trebala bi biti uložena u rješavanje postojećih izazova koji koče daljnji razvoj. Primjerice, i dalje postoji problem s veličinom kućice kako bismo mogli poštivati gastro norme, otpad bi se trebao zbrinjavati kvalitetnije, a imamo i poteškoća s dostavom, odnosno kaznama koje nam se naplaćuju zbog nje. Apeliramo stoga na transparentno poslovanje, koje je osnova svakog uspješnog projekta. Cilj naše Udruge je da ugostitelji iz cijele Hrvatske odličnom ponudom jela i pića osiguraju da Advent ipak bude sjajan i da se naši gosti na kućicama osjećaju zadovoljno, da probaju nešto novo i da doista potaknemo blagdanski duh metropole”, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Udruga je istaknula i uvjete o kojima unazad tri mjeseca pregovara s Gradom, kako bi se poboljšali uvjeti poslovanja na sljedećem Adventu, a to su, između ostalog, i poticanje plastic free i zero waste održivog poslovanja, uvođenje kaucijskih lončića po uzoru na druge europske gradove, formiranje radne skupine za ocjenu ponude hrane i pića adventskih kućica te pitanje zakupa javnih površina za postavljanje kućica, kako bi ugostitelji koji već posluju u područjima gdje se održava Advent pritom imali prednost.

Tagged