ikea hrvatska - 2021. - zaposlenici

IKEA će podijeliti više od milijun eura kao nagradu svojim zaposlenicima

U znak zahvalnosti za sav trud koji su uložili tijekom pandemije koronavirusa, IKEA Jugoistočna Europa odlučila je nagraditi svoje zaposlenike. Tako će nagradu dobiti svi koji u tvrtci rade najkasnije od 31. kolovoza 2021. godine. Novčana nagrada je ukupne vrijednosti više od jednog milijuna eura, a isplata će biti izvršena u siječnju 2022. godine.

Kao tvrtka čija je vizija “stvoriti bolji svakodnevni život za što veći broj ljudi, stavljajući pritom u središte svega svoje zaposlene”, Ingka grupa odlučila je nagraditi više od 170.000 djelatnika diljem svijeta. A među njima su i zaposlenici u Hrvatskoj.


“Od početka pandemije nastojali smo podržati svoje zaposlenike, u skladu sa svojim vrijednostima i humanističkim pristupom. Ovo je samo još jedan korak u tom pravcu”, rekla je Mirta Pađen Lee, menadžerica za ljude i kulturu u tvrtki IKEA Hrvatska.

IKEA je 2021. godine među zaposlenicima pokrenula kampanju “Jesi li dobro?”

Uz ovu jednokratnu isplatu i ova akcija je pokrenuta kako bi “osvijestila važnost mentalne dobrobiti”, omogućivši im pravo na dodatni plaćeni slobodni dan, tzv. Me-day. Uz to, zaposlenici su dobili i IKEA poklon bon u vrijednosti od 50 eura. Također, IKEA je uvela i dva programa za zaposlenike koji se suočavaju s posljedicama koronavirusa. Prvi je IKEA Program podrške za zaposlene, a on omogućava cjelodnevnu psihološku podršku u raznim područjima i pravne savjete. Tu je i IKEA Fond solidarnosti, a on pruža financijsku podršku.

Kako bi dodatno osnažila radna prava svojih 660 zaposlenika, IKEA Hrvatska je nedavno, nakon jednogodišnjih pregovora sa Sindikatom trgovine Hrvatska, sklopila prvi kolektivni ugovor na području jugoistočne Europe. Kolektivni ugovor, koji se primjenjuje na razdoblje od pet godina, jamči postojeća prava radnika. Ujedno je postignut je i dogovor o povećanju prava, poput 20% većeg iznosa božićnice i regresa, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora koji maksimalno može trajati 34 dana.

Definirane su otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu i kolektivno osiguranje radnika

A tu su i naknade obiteljima u slučaju smrti ili invalidnosti zaposlenika, kao i jubilarne nagrade i darovi za djecu. Tu su i pokloni za sklapanje braka ili za okrugle rođendane, a dodajmo da će IKEA za rođenje djeteta darovati poklon bon u iznosu od 2.000 kuna. Prema kolektivnom ugovoru rad nedjeljom plaćen je 35% više nego ostalim danima. Prekovremeni rad, rad na zakonom utvrđene blagdane i neradne dane plaćat će se 50% više.

“Naši su zaposlenici uložili velike napore kako bismo ubrzali online prodaju. Također, veliki je trud uložen u prilagodbu naše robne kuće i dostavnih centara u skladu s epidemiološkim mjerama. Želimo im zahvaliti za njihovu predanost, hrabrost i trud što su i u ovim izazovnim vremenima doprinijeli stvaranju boljeg svakodnevnog života za što veći broj ljudi. Ali i odličnim rezultatima IKEA-e”, rekao je Nikolaos Migkianis, direktor tržišta tvrtke IKEA Hrvatska. Više o tvrtci Ingka Grupa doznajte na mrežnim stranicama na adresi ingka.com.

Tagged