rak debelog crijeva :: 2023.

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj najčešći novodijagnosticirani rak s više od 3600 novih bolesnika godišnje

U Republici Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak, a godišnje se bilježi više od 3600 novih bolesnika. Dodajmo da je kolorektalni karcinom drugi je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u oba spola. A da li ste u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma saznajte u nastavku teksta.


U mjesecu podizanja svjesnosti o raku debelog crijeva, svaki trenutak pravo je vrijeme za podsjećanje na potrebu rane prevencije i otkrivanja ove bolesti. Posebice zato jer je pandemija virusa SARS-CoV-2 globalno rezultirala smanjenim brojem odlazaka liječniku te provedenih dijagnostičkih postupaka kao i logično rjeđim postavljanjem dijagnoze raka debelog crijeva. Također, istovremeno se povećao broj hitnih pregleda zbog nastalih komplikacija. Konkretno, čak više od četiri puta porastao je broj zakašnjelih dijagnoza raka debelog crijeva, a broj terapijskih postupaka se smanjio ili je odgođen.

Kolorektalni karcinom ili rak debelog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od malignih bolesti u oba spola. A po incidenciji on se nalazi na drugom mjestu kod ženskog spola odnosno trećem kod muškog spola. Globalna incidencija kolorektalnog tumora raste s godišnjim povećanjem od 3.2% i to uglavnom zahvaljujući rastu indeksa ljudskog razvoja. U Republici Hrvatskoj rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak. Godišnje se dijagnosticira više od 3600 novih bolesnika s rakom debelog crijeva, dok su 2021. godine umrle 2102 osobe od iste bolesti.

Kako nastaje rak debelog crijeva i zašto je važno njegovo rano otkrivanje?

Rizik za razvoj raka debelog crijeva raste s godinama, a dodatno se povećava ako osoba boluje od upalne bolesti crijeva ili ima pozitivnu obiteljsku anamnezu. A među ostalim čimbenicima koji mogu povećati rizik od razvoja raka izdvajaju se:

  • nedostatna tjelesna aktivnost;
  • hrana bogata mastima i mesnim prerađevinama;
  • prekomjerna tjelesna masa;
  • konzumacija alkohola;
  • pušenje cigareta;

“Nakupljanje genetskih mutacija bilo stečenih ili naslijeđenih dovodi do transformacije normalnog epitela debelog crijeva u prekanceroznu leziju (adenom) i konačno u invazivni karcinom. Razvoj kolorektalnog karcinoma ili raka debelog crijeva iz adenomatoznih polipa koji se displastično mijenjaju traje od 10 do 15 godina. A to znači da će rano otkrivanje i uklanjanje polipa u debelom crijevu smanjiti učestalost razvoja raka. Okolinski i genetski čimbenici mogu povećati vjerojatnost razvoja ovog karcinoma. Iako naslijeđena sklonost rezultira najvišim rizikom, većina karcinoma debelog crijeva je sporadična”, rekao je prim. dr. sc. Juraj Prejac, dr. med, specijalist interne medicine i uži specijalist internističke onkologije.

Tijek bolesti i liječenje

“Između 15% i 30% bolesnika ima metastatsku bolest u vrijeme postavljanja dijagnoze. A do 50% bolesnika s ranim stadijem bolesti će s vremenom razviti metastaze. Unatoč napretku u liječenju tijekom posljednjih deset godina, metastatska bolest još uvijek je neizlječiva u većini slučajeva. Dodat ću da je prosjek ukupnog preživljenja u ispitivanjima je oko 30 mjeseci”, dodao je dr. Prejac.

“Udaljene metastaze ostaju veliki problem nakon liječenja s kurativnom intencijom i ključan su uzrok smrti ove bolesti. Većinom se bolest širi u jetru, a kemoterapija i kirurško odstranjivanje je standardna metoda liječenja bolesnika s metastazama u jetri. Međutim, zbog čimbenika kao što su položaj i veličina tumora, prisustvo bolesti izvan jetre ili pridruženih drugih bolesti, operacija metastaza je primjenjiva samo u 10 do 20% slučajeva. Također, petogodišnja stopa preživljenja i u tim slučajevima je svega 30%”, rekao je prim. dr. sc. Juraj Prejac, dr. med.

Nacionalni program nastoji podići svijest da se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme

U Republici Hrvatskoj Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50-te do navršene 74-te godine i provodi se svake dvije godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pregledanih uzoraka stolice na skrivenu krv pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici.

“Bolja prognoza bolesti rezultat je toga što se rani stadij raka debelog crijeva lakše liječi i ima nižu stopu smrtnosti nego kolorektalni karcinom koji se otkrije nakon što se razviju simptomi. Osim toga, probir može spriječiti razvoj raka otkrivanjem i uklanjanjem predmalignih polipa prije nego što napreduju u karcinom. Izbor testa za probir ovisi o željama bolesnika, pridruženim bolestima odnosno anamnezi pozitivnoj na obiteljski rak debelog crijeva. Osim kolonoskopije koja je metoda izbora, za probir se mogu koristiti i testovi na prisustvo krvi u stolici i CT kolonografija. S obzirom na nedostatak vidljivih simptoma ove bolesti, potrebno je kontinuirano podizati svjesnost o važnosti redovitih pregleda te ispitati je li osoba u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma”, zaključio je prim. dr. sc. Juraj Prejac, dr. med.

A jeste li i Vi u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma? Prvi korak u procesu otkrivanja rizika od ove bolesti može biti jednostavno rješavanje kratkog testa od samo deset pitanja, uz pomoć kojega je moguće u manje od dvije minute saznati je li osoba u riziku od razvoja kolorektalnog karcinoma, odnosno raka debelog crijeva. Test je dostupan na ovom linku: https://forms.gle/J7e4qKQLaK4Q21kh9

Tagged