koronavirus | covid-19 | sars-cov-2

Koronavirus su u Zagrebu u subotu, 11. srpnja 2020. godine dobile 24 osobe, a za 78 njih je određena mjera samoizolacije

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2 znan i kao koronavirus. A kao rezultat tog testiranja u gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja oboljenja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije.

I dodajmo, 11 oboljelih su kontakti prethodno oboljelih osoba. Šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, dok je jedna osoba ovom virusu bila izložena u jednom zagrebačkom noćnom klubu. Jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima. Zaključno, trenutno je u gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija.

Koronavirus, poznat kao SARS-CoV-2, virus je koji uzrokuje bolest COVID-19. Podsjetimo, on je prvi put otkriven tijekom prosinca 2019. godine u kineskom gradu Wuhanu. Dodajmo da se ovaj virus širi kapljično, kašljanjem, kihanjem ili bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi ove bolesti uključuju groznicu, kašalj i otežano disanje. No, u težim slučajevima zaraza koronavirusom može dovesti do upale pluća i smrti. Starije osobe i oni s kroničnim bolestima su najugroženiji. A prevencija uključuje nošenje maski, pranje ruku i fizičko distanciranje. Više o koronavirusu doznajte na Wikipediji.

Tagged