koronavirus - covid 19 - sars-cov-2 - 2022.

Koronavirus je u Zagrebu u ponedjeljak, 25. srpnja 2022. godine, dobilo 269 osoba

Prema podacima HZJZ-a, u ponedjeljak, 25. srpnja 2022. godine, u gradu Zagrebu je koronavirus dobilo 269 osoba. Istog dana su se oporavile 282 osobe. Zanimljivo, od koronavirusa se u Zagrebu od početka pandemije oporavilo ukupno 259.184 osobe. Nažalost, u zagrebačkim bolnicama su u ponedjeljak od ove bolesti preminule dvije osobe.


U Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “dr. Andrija Štampar” provedeno je 181 PCR testiranje na SARS-Cov-2, a 99 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 115 osoba kojima je utvrđen koronavirus. U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba evidentirano je 15 novooboljelih korisnika.

U ponedjeljak, 25. srpnja 2022. godine na cijepnim mjestima Grada Zagreba cijepljeno je 186 osoba. Njih je 23 dobilo svoju prvu, a 148 booster dozu. Ukoliko ste zainteresirani za cijepljenje protiv koronavirusa, raspored rada testnih i cijepnih punktova Grada Zagreba možete pratiti na mrežnim stranicama Zavoda na adresi stampar.hr/hr/novosti/cijepni-i-testni-punktovi-grada-zagreba.

Kome se preporučuje primjena docjepne doze cjepiva za koronavirus?

Svima koji su primili cjepivo Johnson&Johnson (Janssen) za primarno cijepljenje, preporučuje se docjepljivanje najmanje dva mjeseca nakon primjene jedne doze primarnog cijepljenja. Osobama od 18 godina starosti nadalje, koje su primarno cijepljenje završile cjepivima Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer-BioNTech) ili Vaxzevria (AstraZeneca), preporučuje se docjepljivanje jednom dozom po isteku šest mjeseci od završetka primarnog cijepljenja.

Docjepljivanje se osobito preporučuje:

  • korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i za odrasle osobe s invaliditetom;
  • radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja;
  • zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima;
  • osobama u dobi od 50 i više godina, neovisno o komorbiditetima;
  • osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama;
  • svim osobama starijim od 18 godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19;

Tagged