hripavac - drive in testiranje | 2023.

Drive in testiranje na hripavac i COVID-19 bit će otvoreno u Zavodu Andrija Štampar od petka, 1. prosinca 2023. godine

Od petka, 1. prosinca 2023. godine, počinje s radom Drive in punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” na kojem će biti moguće obaviti PCR testiranje na hripavac (pertusis) i COVID-19. Drive in punkt na adresi Mirogojska cesta 16 radit će od ponedjeljka do petka, u razdoblju od 11 do 14 sati. A to će pomoći ubrzanom testiranju i radu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje testiranje na hripavac provodi radnim danima od 8 do 11 sati.

Na PCR testiranje za hripavac i koronavirus se može doći automobilom ili pješice. Također, mole se pacijenit koji dolaze na testiranje, ako su u mogućnosti, da dolaze automobilom. A tada se obrisak uzima bez izlaska pacijenta iz vozila. Nalaz testiranja bit će poslan slijedećeg radnog dana liječniku koji je uputio pacijenta na pretragu (e-nalaz). Napominjemo da testiranje na osobni zahtjev nije moguće.

Hripavac je ozbiljna i vrlo zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Dodajmo i da je to jedna od najčešćih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. A u posljednjih nekoliko tjedana na području grada Zagreba primjećen je porast oboljelih od hripavca, u narodu često zvanog magareći kašalj. Većina oboljelih registrirana je među djecom, no oboljeti mogu i odrasli. S obzirom na visoku reproduktivnu stopu hripavca, naime, jedan slučaj može uzrokovati do 16 novih slučajeva, za očekivati je pojavu novooboljelih osoba i u sljedećem razdoblju. Više o hripavcu doznajte na mrežnim stranicama Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

VIDEO: Branko Kolarić: Hripavac nepotrebno uzrokuje komplikacije kod necijepljene djece

Tagged