debljina :: priscilla du preez - unsplash :: 2023.

Debljina je prvenstveno zdravstveni, a ne estetski problem koji je potrebno liječiti

Debljina nije samo uzročnik, već je i sama postala kronična bolest koju treba liječiti. I ona nije samo estetski, nego i zdravstveni problem… To je bio glavni naglasak konferencije “Pretilost kao jedno od ključnih javnozdravstvenih pitanja u Hrvatskoj” koja se održala u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.


Maja Vajagić, dr. med. spec. javnozdravstvene medicine te voditeljica tima u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, istaknula je kako je debljina javnozdravstveni prioritet u koji je potrebno ulagati osobito u kontekstu podataka da u Hrvatskoj osobe prekomjerne tjelesne težine i pretile osobe čine 65 posto stanovništva, što je najveća stopa među državama članicama Europske Unije.

“Trend debljine je u porastu, a nezdrav način života ne dovodi samo do bolesti, već i do smrtnosti. Za prevenciju, ali i liječenje prekomjerne tjelesne težine i debljine potrebno se tijekom cijelog života pridržavati preporuka o zdravim životnim stilovima. To znači uravnoteženo se hraniti i redovito baviti tjelesnom aktivnošću. Također, treba se pridržavati uputa svog liječnika”, rekla je Maja Vajagić.

Debljina ovisi o više različitih faktora

Maja Vajagić dodaje da kada je riječ o pravilnoj prehrani ključnim smatra povećanje konzumacije voća i povrća te uravnoteženih obroka koji se sastoje od proteina, masti i ugljikohidrata. Izbjegavati bi trebalo zaslađena pića, alkohol, slatkiše, previše soli i prerađenu hranu. Ali istovremeno treba se redovito baviti tjelesnom aktivnošću. Navodi kako bi građani trebali čitati deklaraciju jer namirnice znaju imati puno skrivenih soli i šećera koji služe kao konzervansi.

U svom se izlaganju dr. Vajagić osvrnula i na Hrvatske smjernice za liječenje odraslih osoba s debljinom objavljeno od strane Hrvatskog društva za debljinu. Ondje je istaknuto pet koraka pri liječenju osoba s prekomjernom tjelesnom masom, a to su: prepoznati, procijeniti, preporučiti, postaviti cilj i pratiti.

U inicijalnom koraku liječnici i drugi zdravstveni radnici trebali bi pristupiti prepoznavanju debljine kao kronične bolesti. A prema osobama s prehranjenošću ili debljinom morali bi se odnositi na motivirajući način, postavljajući primjerena pitanja i pažljivo slušajući odgovore. Drugi je korak procjena stanja osobe korištenjem odgovarajućih mjerenja i utvrđivanjem temeljnih uzroka. A nakon toga slijede preporuke za mogućnosti liječenja. One uključuju savjete o promjeni načina života, prehrani, tjelesnoj aktivnosti te adekvatnoj terapiji. Sljedeći je korak postavljanje realnih ciljeva i individualiziranog plana liječenja. A posljednja stavka je praćenje i kontinuirana procjena osoba s prehranjenošću ili debljinom.

Građani moraju u sebe “usaditi” zdrave životne navike

Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, rekao je kako događaji poput održane konferencije Pretilost kao jedno od ključnih javnozdravstvenih pitanja u Hrvatskoj doprinose vidljivosti ovako važne teme u javnom prostoru. Dodao je i da oni kao društvo svojim nastojanjima pokušavaju građanima usaditi zdrave životne navike.

“Odsjek zdravstvenih programa i projekata GDCK Zagreb sudjeluje u nizu aktivnosti kojima je svrha usvajanje pravilnog odnosa prema redovitoj vježbi i uravnoteženoj prehrani. Samo smo prošle godine održali 25 edukacija i više od 1.000 mjerenja krvnog tlaka. A imali smo i više od četiri stotine biometrijskih mjerenja”, istaknuo je Penava. Također, nadodao kako je otprilike deset posto populacije Zagreba prošlo navedene programe.

Osvrnuo se, također, i na važnost ove teme u smislu prevencije. Istaknuo je da su podaci o debljini alarmantni na svim razinama. A debljina se i vrlo često počela javljati kod sve mlađe populacije. Više od trećine djece u dobi od osam godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, stoga je nužno poduzeti konkretne mjere. Tako se primjerice u prostorima Doma Crvenog križa Grada Zagreba na Sljemenu, već četiri desetljeća, odvija program Škola u prirodi. A samo je prošle, 2022. godine, prisustvovalo više od dvije tisuće učenika.

Konferencija Pretilost kao jedno od ključnih javnozdravstvenih pitanja u Hrvatskoj održana je u sklopu projekta Potpora zdravstvenom sustavu kroz informiranje građana koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 494.460 kuna ili 65.626,12 eura, a korisnik ovih sredstava je Gradsko društvo Crvenog Križa Zagreba. Više o ovom društvu doznajte na mrežnim stranicama na adresi ckzg.hr.

Tagged