nacionalni park mljet hrvatska | mljet national park croatia | 2024.

Nacionalni park Mljet uveo eko boxove za sve posjetitelje u svrhu očuvanja prirode i okoliša

Nacionalni park Mljet konstantno se bori s problemom morskog otpada koji ugrožava obalu i podmorje najstarijeg zaštićenog morskog područja na Sredozemlju. Plaže i obale neprestano su izložene velikim količinama otpada kojeg uslijed morskih struja i vjetrova naplavljuje more. Stoga djelatnici Nacionalnog parka Mljet i mnogobrojni volonteri nastoje umanjiti štetu koju morski otpad nanosi prirodi i okolišu. Kako? Čisteći smeće s plaža i uvala. A u tome mogu sudjelovati i svi posjetitelji Parka prikupljajući otpad u vrećice koje se nalaze u eko boxu!

Od ove sezone Nacionalni park Mljet je uveo eko boxove namijenjene svim posjetiteljima i nautičarima s ciljem educiranja i uključivanja u zaštitu obale. Dodajmo da eko box sadrži tri vrećice za različite vrste otpada. A on se može preuzeti na svim prodajnim mjestima i kod čuvara prirode na gumenjacima. Posjetitelji koji prikupe otpad u vrećice iz eko boxa, dobit će prigodan poklon iznenađenja Nacionalnog parka Mljet. Sve što treba napraviti jest fotografirati otpad sortiran u vrećice iz eko boxa te poslati na adresu e-pošte np-mljet@np-mljet.hr.

S ciljem boljeg informiranja posjetitelja o ovom problemu postavljena je tabla u uvali Grabova. A na njoj je objašnjen negativan utjecaj otpada na okoliš te kako se posjetitelji mogu uključiti i pomoći. Napominjemo da je jedan od većih izazova u zaštiti prirode doplutali otpad. Stoga iz Parka poručuju da će u uvale koje su pod velikim pritiskom doplutalog otpada postaviti dodatne table koje sadrže detaljne informacije na samoj lokaciji.

Nacionalni park Mljet svake godine provodi volonterski program “Čistač mljetskih uvala”

Svake godine Ustanova provodi volonterski program Čistač mljetskih uvala i to od travnja do sredine lipnja. Čišćenje skrivenih uvala i plaža uz angažman stalno zaposlenih djelatnika i ronilačkih klubova koji prikupljaju otpad u podmorju obavlja se s ciljem očuvanja okoliša. Ali i kako bi posjetitelji mogli uživati u čistom moru i netaknutoj prirodi.

Južne uvale zbog specifične konfiguracije obale i snažne morske struje svojevrstan su magnet za goleme količine otpada koji dolazi čak iz Albanije i Italije. Ali i uslijed intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadranskog mora. I dodajmo, želite li se osjetiti istinsku povezanost s prirodom i dati svoj doprinos očuvanju ekosustava za buduće generacije? Nacionalni park Mljet pravo je mjesto za vas. Više informacija o ovom parku doznajte na mrežnim stranicama na adresi np-mljet.hr.

Tagged