orqa | dragan kovačević | 2024.

Orqa, hrvatska tehnološka tvrtka, razvila je novu generaciju bespilotnih letjelica specijaliziranih za Drone Soccer ili “nogomet u zraku”

Orqa, hrvatska tehnološka tvrtka, u suradnji s američkim ratnim veteranom, bojnikom Kyleom Sandersom i njegovom tvrtkom CrewConcept, kreirala je novu generaciju bespilotnih letjelica specijaliziranih za nogomet u zraku, takozvani Drone Soccer. I dodajmo, ovi novi dronovi koriste jedinstvenu tehnologiju koja razvija kritičko razmišljanje i komunikaciju.

Dodajmo, CrewConcept je tehnološka organizacija koja djeluje u području bespilotnih letjelica, a bavi se konceptualizacijom i prilagodbom programa leteće robotike. Pod svojim programom Drone Soccer Academy konceptualizirali su Drone Soccer, odnosno drone nogomet. A Drone Soccer je inovativni sport koji predstavlja budućnost tehnologije. Ovaj novi oblik sporta uključuje dvije ekipe sastavljene od tri do pet igrača koji upravljaju dronovima u zatvorenom kavezu dimenzija 10×20 metara. Svaki tim posebno određuje kapetana čija je glavna misija postići pogodak kroz golove suparničke ekipe.

Ostali igrači imaju zadatak blokirati napadača, odnosno kapetana, protivničke ekipe, a u napadu su dopušteni i sudari u punom kontaktu. Dronovi su opremljeni plastičnom zaštitom kako bi izdržali udarce protivnika, a igra se odvija u tri kruga u trajanju od tri minute. Ovakva vrsta sporta i aktivnosti pruža stvarno iskustvo upravljanja dronovima. Ali i podučava vještinama koje se lako prenose u različita polja karijere.

Drone Soccer jedinstveni je oblik sporta koji integrira kritičko razmišljanje i brzu reakciju

Jedan od osnivača programa, bojnik Kyle Sanders, umirovljeni je pilot i instruktor ratnog zrakoplovstva s diplomom inženjera svemirskih sustava, koji je svojim bogatim iskustvom i znanjem uvelike doprinio razvoju nove generacije bespilotnih letjelica te njihovoj integraciji u ovu vrstu sporta. U vremenu kada se industrija suočava sa stalnom krizom rada te nedostatkom pilota, mehaničara i tehničara, cilj CrewConcepta je integrirati tehnike zrakoplovstva u obrazovanje. Ali i dodatno osposobiti studente za zrakoplovstvo. A kako bi potaknuli obrazovanje i zapošljavanje u STEM znanostima, kontinuirano rade na inkluzivnosti i približavanju naprednih tehnologija te kompleksnih inženjerskih zanimanja kod žena i manjina.

Drone Soccer jedinstveni je oblik sporta koji integrira kritičko razmišljanje zajedno s brzom reakcijom svih članova tima. Vrlo je atraktivan za sudionike, jednako kao i za gledatelje. A kao takav zasigurno predstavlja budućnost tehnologije i sporta. Ukratko, na ovaj način studenti i mladi se mogu upoznati sa znanošću i tehnologijom. A pri tom upoznavanju mogu i sudjelovati u sportskoj rekreaciji”, rekao je bojnik Kyle Sanders.

Sanders i Orqa zajedno su razvile novu generaciju dronova

Zajedno sa Sandersom, hrvatska tehnološka tvrtka Orqa, pionir u istraživanju i razvoju iz područja proizvodnje elektroničkih komponenata na hrvatskom tržištu, razvila je novu generaciju dronova koja produbljuje obrazovanje i tehnološku edukaciju. Svojim inovativnim rješenjima i dugogodišnjim iskustvom u prototipiranju uređaja pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacija ponudila je izvrsna sredstva u razvitku novih, sportsko potkovanih bespilotnih letjelica.

“Dugogodišnji smo tržišni lideri u razvitku revolucionarnog programa leteće robotike. I s velikim entuzijazmom smo sudjelovali u novom prototipu dronova na čiju ideju je došao Kyle Sanders. Naša misija oduvijek je bila poticati ljubav prema znanosti i tehnologiji kod mladih. A ovakav princip donosi jedinstvenu priliku za edukaciju, razvijanje, a pri tom i zabavu. No, ovo je samo početak. Razvoj tehnologije i integracije iste u svakodnevni život pojedinca omogućit će nam različite i naprednije oblike obrazovanja. Ali i zabave i sporta”, rekao je Dragan Kovačević, projektni menadžer tvrtke Orqa.

Dodajmo da su dronovi odnedavno postali i uobičajeni u komercijalnom i obrazovnom sustavu. Tako je Orqa u sklopu projekta e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola, kojeg organizira CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, isporučila 624 edukacijskih dron setova u škole diljem Hrvatske, a sve s ciljem unaprjeđenja nastave i razvoja digitalnih sadržaja. A uključenjem u projekt drone nogometa tvrtka Orqa započela je svoju integraciju i u sport. Više informacija o ovoj tvrtci doznajte na mrežnim stranicama na adresi orqafpv.com. A sve što vas zanima o CrewConcept Drone Labu doznajte na stranicama tvrtke na adresi crewconcept.co.

VIDEO: Orqa FPV.SkyDive: Red Canyon DLC

Tagged