huawei technology - 5g kamion - zagreb, 2022.

Huawei 5G kamion po drugi put gostovao u Zagrebu i prikazao najsuvremeniju 5G tehnologiju

Huawei Technologies, jedna od vodećih svjetskih 5G kompanija, po drugi put je u Zagrebu izložila svoj 5G kamion. A kako pretpostavljate, u njemu je predstavljena najsuvremenija tehnologija temeljena na 5G tehnologiji. Iako je održivost i ugljična neutralnost već dugi niz godina u srcu Huaweijeve poslovne strategije, ove, 2022. godine, također je u fokus došla komercijalizacija i upotreba tehnologije nakon dugih godina istraživanja i razvoja infrastrukture.


Huawei je u sklopu svoje izložbe svim posjetiteljima pokazao mogućnosti punokrvne 5G mreže koja osigurava gotovo trenutni prijenos podataka uz minimalnu latenciju te primjenu te tehnologije u brojnim državama diljem svijeta. Također su prikazani i uređaji koji korisnicima omogućuju iskustvo nove, šeste generacije WiFi protokola u svakom kutku doma te novosti u AR i IoT segmentu. A za telekom operatere predstavljena su rješenja koja će im osigurati uštedu energije unutar njihove mreže. To mogu postići koristeći solarne panele i skladištenjem električne energije. No, tu su i software rješenja koja su nadograđena u cilju manje potrošnje mreže.

Huawei 5G kamion pripremio je i jednu zanimljivost – simulator “5G Harbour Experience”

Na njemu su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti kako je to upravljati logističkim terminalom koji je u potpunosti automatiziran. Primjer implementacije takve tehnologije je East – West terminal u Mađarskoj. Primjena te privatne 5G mreže kreirane za terminal omogućuje istu učinkovitost u dnevnim operacijama sa čak 30% manjom potrebom za radnom snagom, nego li bi to bio slučaj u klasičnom scenariju.

Razlog tomu je što se svim dizalicama, kamerama i ostalim uređajima većinom upravlja iz jednog centralnog ureda. Također, to znači i puno sigurniju okolinu za radnike. Tehnološka rješenja koje je Huawei imao prilike demonstrirati već su u primjeni u velikim sustavima diljem svijeta. Uz to, ona su dizajnirana tako da točno odgovaraju pojedinim industrijama i njihovim potrebama.

Tvrtka je implenetirala i svoj softver u kineskoj luci Tianjin

Svoj puni potencijal Huaweijeva 5G tehnologija demonstrirala je u jednoj od najprometnijih i tehnološki najnaprednijih svjetskih luka – luci Tianjin u Kini. Uz pomoć 5G tehnologije te umjetne inteligencije, implementiran je potpuno automatiziran transportni sustav. Uz to ostvarena je nulta emisija stakleničkih plinova te energetska samodostatnost. Osma najprometnija luka svijeta pritom je povećala svoju učinkovitost za 20%, istovremeno trošeći 20% manje energije.

Naposljetku, koliko 5G tehnologija može doprinijeti sigurnosti ljudi i uštedi vremena pokazuje i primjena Huaweijeve tehnologije u jednom od najopasnijih zanimanja – u rudarstvu. Brojni rudnici u Aziji zahvaljujući ugrađenim pametnim sustavima, obavljaju kontrolu i nadogradnju vlastite rudarske opreme na daljinu. Tako smanju rizik za radnike, a istovremeno povećavaju učinkovitost zahvaljujući i mogućnosti upravljanja operacijama. Više o ovoj naprednoj tehnologiji doznajte na Wikipediji.

Tagged